04. sep 2023.

Uvrede Marku Vlahoviću na Tviteru – zašto je postalo uobičajeno da navijači vređaju sportske novinare

Sa različitih naloga na Tviteru prethodnih dana su uz fotografije novinara “Sport kluba” Marka Vlahovića, objavljene i brojne uvrede na njegov račun. Ovo nije prvi put da navijači nekog sportskog kluba targetiraju i vređaju novinare. Ovakve objave se uglavnom ignorišu, sa obrazloženjem da dolaze u „žaru navijanja“.

Krivično delo Uvreda se, kako objašnjava advokatkinja Udruženja novinara Srbije (UNS) Gordana Konstantinović, goni po privatnoj tužbi i osoba koja je osuđena za uvredu ulazi u kaznenu evidenciju. Ulogu javnog tužioca preuzima oštećeni, odnosno njegov advokat.

„U parnici bi za naknadu štete dobio veću sumu novca, što ovde nije slučaj. Ipak, nije stvar u novcu nego da se svemu tome stane na kraj“, dodala je Konstantinović.

Zato je sportski novinar Darko Nikolić podsetio na čuvenu izreku patrijarha Pavla da je moral iznad svakog zakona.

„Verujem da je novinarima lakše da prećute uvrede na internetu nego da posežu za sudskim procesima. Slika bi, naravno, bila drugačija da na svaku uvredu reaguje firma za koju novinar radi i njen pravni tim, a da na naslovnim stranama budu imenovani oni koji misle da im je, zaista, sve dozvoljeno“, dodaje on.

Nikolić ističe da bi novinarska udruženja trebalo da budu posebno ažurna u ovakvim slučajevima.

„Udruženja moraju poručiti da nije sve dozvoljeno. Dostojevski je tu samo da nas iznova i iznova podseća u šta može ovaj svet da se pretvori, ako prestane da veruje u dobro. A ono postoji, ma koliko loših reči prelazilo preko usana ili bilo kucano u vidu internet komentara“, ističe Nikolić.

On dodaje da uvrede nije dobijao često, ali da poznaje novinare koje su svakodnevno vređali navijači.

Sa druge strane novinar RTS-a Dušan Albijanić kaže da baš zbog toga što nema profil na društvenim mrežama, uvrede koje možda stižu na njegov račun, ni na koji način ne utiču na njegov rad.

„Svaka uvreda upućena nekome je neprimerena, posebno novinaru koji bi trebalo da obavlja svoj posao nezavisno od pritisaka. Na svakog pretnje i uvrede utiču drugačije i individualno je kako će reagovati na njih. Pretnje i uvrede sportskim novinarima su neprihvatljive, čak i ako obavljanjem svog posla iziritiraju nekoga ili saopšte nešto što se nekome ne sviđa“, rekao je.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend