01. nov 2018.

Vasiljević podnela ostavku u Nadzornom odboru Politike

Savetnica za medije predsednika Srbije Suzana Vasiljević podnela je ostavku na mesto člana Nadzornog odbora Politike AD, nakon reakcije u javnosti na naslovnu stranu i tekst u "Ilustrovanoj politici" pod nazivom "Psi su pušteni".

„Podnosim ostavku na mesto člana Nadzornog odbora Politike AD, jer ne želim da svojim članstvom dajem podršku ovakvoj uređivačkoj politici, na koju, nažalost, ne mogu da utičem, ali ni vama razlog za neosnovane napade na predsednika države“, navela je Vasiljević u pismu „članovima NUNS-a, NDNV-a i ostalih medijskih udruženja“.

Vasiljević je, reagujući na naslovnu stranu i tekst „Ilustrovane politike“, kao i saopštenje NUNS-a i NDNV-a u kojem je navedeno da država preko nje kao člana nadzornog odbora „upravlja“ tim listom i da je vlast naručila sporni tekst Đorđa Martića, navela da je reč o „skandaloznoj naslovnoj strani i tekstu“, saopštio je NUNS.

Razumem zabrinutost kolega, a razume je i predsednik države. Tim povodom je danas javno reagovao u intervjuu datom TV Prva. Ono što ne razumem jeste da potpisnici ovog saopštenja, namerno ili ne, državu označavaju kao direktnog naručioca ovog sramnog teksta. Ne razumem da znate ko sedi u Nadzornom odboru, a da ne znate da Đorđe Martić nije ‘glavni autor’ (šta god to značilo) ‘Ilustrovane politike’, da nije čak ni zaposlen u ‘Ilustrovanoj politici’ (što stavljanje njegove priče na naslovnu stranu čini još skandaloznijim)“, napisala je Vasiljević.

Kako je istakla, „ne razume da ne znaju da, na osnovu člana 19 Zakona o privrednim društvima, Nadzorni odbor nema ingerencije nad uređivačkom politikom, već je za nju zadužen i odgovoran jedino i samo glavni i odgovorni urednik“.

„Ne razumem kakve veze ima ‘kraj devedesetih, kada je Vučić bio ministar informisanja’ sa naslovnom stranom jednog magazina iz 2018. godine. Ne razumem da ne shvatate da je naručilac ovog teksta državi učinio najveću štetu“, napisala je Vasiljević.

Ona je podsetila da je „u državnom vlasništvu još uvek nekoliko medijskih kuća – vlasništvo nasleđeno iz prethodnih godina“.

„Da li zaista mislite da svaki od tih urednika, na dnevnom nivou, kontaktira sa predsednikom države i traži njegovu saglasnost za svaku naslovnu stranu i svaki tekst objavljen u njihovim novinama ili magazinu? Sigurna sam da ne mislite. Potpuno podržavam i razumem vašu osudu naslovne strane ‘Ilustrovane politike’, kao i vašu brigu za kolege pomenute u tom sramnom tekstu. Da li je osuda bila dovoljna, ili je bilo neophodno da mene lično, a u stvari predsednika posredno, optužite za sve nesreće od 90-tih pa nadalje, politizujete ceo slučaj, namerno ignorišete zakon i zahtevate od države da ga krši“, napisala je Vasiljević.

Ona je najavila da o svemu ovome želi da razgovara na sledećem sastanku državne Koordinacione grupe za saradnju s medijima i novinarskog Tima za dijalog u ponedeljak, 5. novembra.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend