12. okt 2021.

Veran Matić – Narodni sud

U danu u kojem je nastavljeno suđenje za ubistvo Slavka Ćuruvije, održano je i ročište Milenijum tima protiv portala Vranje News (vranjenews.rs) i urednika Dejana Dimića.

Ilustracija. Foto: Tingey Injury Law Firm / Unsplash

Tužioci Stojan Vujko i Ivan Bošnjak su u tužbenom zahtevu smanjili iznost tražene naknade, ali nisu odustali od tužbe.

Iste nedelje, Evropska komisija je pokrenula javnu raspravu o planu zaštite novinara i boraca za ljudska prava od sudskih sporova koji imaju za cilj da im ograniče rad. Informacije prikupljene tokom ove javne rasprave poslužiće za oblikovanje inicijative Evropske komisije o strateškim tužbama protiv učešća javnosti. Poznatije kao SLAPP tužbe, zloupotrebljavaju se od strane biznismena, vlada ili pojedinaca koji ih koriste da ućutkaju medijske radnike ili nevladine aktiviste koji se bave ljudskim pravima. Javna rasprava će trajati do 10. januara naredne godine, a usvajanje inicijative se očekuje tokom proleća.

Protiv ubijene malteške istraživačke novinarke Dafne Karuana Galicije, koja je stradala 2017. godine, bilo je pokrenuto čak 47 SLAPP tužbi. Stiče se utisak da je upravo ovaj podatak bio svojevrsni okidač za povećani interes Evropske komisije u ovoj oblasti. Ideja je da se kroz pravosudnu razviju mehanizmi za lakšu odbranu od SLAPP tužbi, kao i da se formiraju fondovi efikasne pomoći žrtvama SLAPP tužbi uz sistematizaciju informacija, praktične podrške i saveta.  Zvuči ohrabrujuće da se na tom polju u Briselu događa nešto konkretno.

U isto vreme, tri međunarodne organizacije – Reporteri bez granica, Komitet za zaštitu novinara i Fri pres anlimitid, udružile su se i pokrenule inicijativu pod nazivom Bezbedniji svet za istinuCilj inicijative je da istraži i dokumentuje ubistva novinarki i novinara, te da pravedno presudi naručiocima i izvršiocima tih zločina. Nevladine organizacije iz Pariza, Njujorka i Amsterdama koje se na globalnom nivou bave slobodama, pravima i zaštitom medijskih radnika, ustanovile su da su „počinioci zločina nad novinarkama i novinarima 2019. godine u 86 odsto slučajeva uspeli da izbegnu kažnjavanje”. Još gore je da se na tom polju ništa nije promenilo tokom poslednjih deset godina.

Rezultat ove inicijative je osnivanje Narodnog suda za ubijene novinare čije će sedište biti u Hagu. Kompletni finansijer ovog suda je holandska nacionalna lutrija. U radu suda će aktivno učestvovati sudski eksperti, nevladini aktivisti za ljudska prava, kolege novinari, članovi porodica, kao i svi oni koji se smatraju posrednim žrtvama ubistva. Na početku rada, na optuženičkoj klupi će se naći vlade Šri Lanke, Meksika i Sirije, zbog toga što nisu donele presude za ubistva troje novinara u tim državama. Pravni osnov za rad ovog suda baziraće se na Međunarodnom humanitarnom pravu, Univerzalnoj deklaraciji o pravima naroda i Univerzalnoj deklaraciji o ljudskim pravima. Prvo saslušanje pred haškim Narodnim sudom  planirano je za 2. novembar, kada se obeležava Međunarodni dan za zaustavljanje nekažnjivosti zločina nad novinarkama i novinarima.

Presuda na ponovljenom suđenju za ubistvo Slavka Ćuruvije se, nadam se, uskoro očekuje. I pored konstantnih opstrukcija, želim da verujem da će domaće pravosuđe okončati ovaj proces. Kao što ponovo apelujem da se, nakon četvorogodišnje pauze, konačno nešto konkretno desi u slučaju ubistva Milana Pantića. U protivnom, jasno je da će se ubistvima baviti haški Narodni tribunal za ubijene novinare koji će državu Srbiju posaditi na optuženičku klupu. Ovako loš PR nikome ne treba.  Valjda smo naučili neke lekcije.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend