08. jun 2015.

Veran Matić: Nisam svedok ubistva Ćuruvije

Veran-Matic fonetOdbrana bivšeg šefa Državne bezbednosti Radomira Markovića predložila je Matića za svedoka očigledno zbog toga da bi se na suđenju raspravljalo o radu Komisije za istraživanje ubistava novinara

Zaista ne znam zbog čega bih ja bio svedok na suđenju optuženima za ubistvo Slavka Ćuruvije. Odbrana me je predložila za svedoka, ali sud još nije odlučio o tome i zato sam bio iznenađen što se na početku suđenja postavilo pitanje da li mogu da budem u sudnici. Trudiću se da pratim suđenje kad god mogu – rekao je za „Politiku” Veran Matić, glavni i odgovorni urednik B92 i predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara.

Na početku suđenja optuženima za ubistvo Slavka Ćuruvije, predsednica sudskog veća sudija Snežana Jovanović upozorila je Ćuruvijinu kćerku Jelenu, koja je sedela pored tužioca, da ne može da prisustvuje prvoj fazi glavnog pretresa jer će kasnije biti saslušana kao svedok. Jelena Ćuruvija je bez reči napustila sudnicu.

Kada je advokat okrivljenih Dušan Mašić upozorio da je u u delu sudnice za publiku i Veran Matić, kog je odbrana predložila za svedoka, sudija je primetila da se o tom predlogu sudsko veće još nije izjasnilo, a zatim se obratila Matiću: „Vi možete da odlučite da li ćete ostati u sudnici, ali ako prisustvujete odbrani okrivljenih onda nećete moći da imate svojstvo svedoka u ovom krivičnom postupku”. Matić je odlučio da ostane u sudnici.

Postupak sudije Jovanović izazvao je malu zabunu u publici, budući da je odluku o svedočenju praktično prepustila Veranu Matiću. Tek sutradan je reagovao branilac prvooptuženog Radomira Markovića, advokat Dušan Mašić, koji je i podneo sudu predlog da Verana Matića sasluša kao svedoka.

– Molim sudiju da objasni zašto je Veranu Matiću dala status privilegovanog svedoka. Po Zakoniku o krivičnom postupku, on ne može da bude privilegovan jer nije u srodstvu ni s okrivljenima ni s oštećenima. Sudija mora da odluči o tome da li će neko imati svojstvo svedoka u krivičnom postupku ili neće. Predloženi svedok mora da napusti sudnicu dok sudija o tome ne odluči, a ne da sudija pita predloženog svedoka da li hoće ili neće da svedoči. Veran Matić je ostao u sudnici i postigao svoj cilj. On više ne može da svedoči – rekao je u sudnici advokat Dušan Mašić.

Sudija je na ovo rekla da nije odlučila da li će Matić biti svedok, ali i da mu nije dala „nikakav status privilegovanog svedoka”.

U Višem sudu u Beogradu o ovome za „Politiku” ove nedelje niko nije hteo da govori (portparol Tanja Koljenšić pod izgovorom da „ne želi da komentariše odluke sudije”, a suzdržani su bili i u Tužilaštvu za organizovani kriminal). Stručnjaci za krivični postupak takođe nisu želeli da kritikuju sudiju Snežanu Jovanović, ali podsećaju da se potencijalni svedoci uvek udaljavaju iz sudnice upravo zbog toga da iskazi optuženih i drugih svedoka ne bi uticali na njihov iskaz, ukoliko budu saslušavani kao svedoci. Međutim, to ne mora uvek da bude smetnja za svedočenje, smatraju stručnjaci, jer može da se radi o svedočenju na sasvim druge okolnosti od onih o kojima su govorili optuženi i drugi svedoci.

– Bio sam iznenađen da se uopšte postavlja pitanje mog prisustva u sudnici. Nisam znao da li sam u ovom procesu svedok ili nisam. Kada je sudija rekla da mogu da odlučim hoću li ostati u sudnici, bilo mi je jasno da nisam svedok. Mislim da nemam o čemu da svedočim jer nisam akter događaja, ali smatram da treba da prisustvujem suđenju kao predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara jer je mandat Komisije vezan i za sam proces konačnog utvrđivanja istine u svakom od slučajeva ubijenih novinara – rekao nam je Veran Matić.

Odbrana bivšeg šefa Državne bezbednosti Radomira Markovića predložila je Matića za svedoka očigledno zbog toga da bi se na suđenju raspravljalo o radu Komisije za istraživanje ubistava novinara.

– Iz odbrane Radomira Markovića može se naslutiti u kom pravcu bi išla ta priča. Optuženi i njihovi advokati žele da naprave političku predstavu. To se videlo već i iz delova odbrane Radomira Markovića, koji je rekao da Evropska unija pritiska Srbiju da reši ubistvo Ćuruvije. Zato moram da podsetim da je istragu vodilo Tužilaštvo, a Komisija je samo pomagala – kaže Veran Matić.

Advokat Slobodan Ružić, punomoćnik Jelene i Radeta Ćuruvije, dece ubijenog novinara i izdavača, mišljenja je da je sudija pogrešila kada je direktoru B92 ostavila da odluči da li će svojim prisustvom u sudnici izgubiti pravo da bude svedok na suđenju optuženima za ubistvo Slavka Ćuruvije, mada on smatra da to nije suštinski važno za ovaj postupak jer Veran Matić nije svedok ubistva. Ružić za „Politiku” kaže da Matić može da bude saslušan samo kao predsednik Komisije za istraživanje ubistva novinara i zato ne vidi razlog da se preuveličava to što je sudija napravila procesnu grešku i rekla Matiću da odluči hoće li ostati u sudnici i time izgubiti pravo da svedoči. Odbrana je na pripremnom ročištu predložila Matića za svedoka, ali sudsko veće po pravilu odlučuje o predlozima odbrane tek na glavnom pretresu i to tek pošto budu izvedeni svi dokazi Tužilaštva. Međutim, ovakvim tempom, kako je zakazano suđenje, tek za 3. juli, pa za septembar, može se očekivati da odluka suda o dokaznim predlozima odbrane bude doneta tek sledeće godine u ovo vreme. Tužilaštvo je predložilo 90 svedoka, a odbrana oko 20, kaže Ružić.

Greška je, smatra advokat, i što je sudija udaljila Jelenu Ćuruviju, jer je ona bila prisutna u svojstvu oštećene, a nema nikakva saznanja o samom ubistvu. Takođe, sudija nije dopustila optuženom Radetu Markoviću da se izjašnjava o detaljima iz istrage, na primer o tome da li je bilo ideja da se Milorad Ulemek angažuje za ubistvo Ćuruvije, već je opominjala optuženog da se izjašnjava samo o optužnici.

Suđenje se nastavlja 3. jula, kada se očekuje da drugooptuženi Milan Radonjić završi svoju odbranu i da možda odbranu započne trećeoptuženi Ratko Romić. Naredni termin za nastavak glavnog pretresa u slučaju ubistva Slavka Ćuruvije biće tek u septembru.

 Foto: Fonet 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend