30. jun 2022.

Veranova glava „na banderi“ kao bizarna i direktna pretnja

Novinar Veran Matić našao se na meti besprizornih – a njegova glava na drvetu, tačnije na plakatu zalepljenom na stablu u centru grada – samo zato što je, prilikom posete Vranju sredinom juna, najoštrije osudio pritiske s kojima se redakcija lokalnog OK Radija suočava.

Rekao je da je gorući problem stati na put onima koji ugrožavaju bezbednost svih medijskih radnika i da, eto, ne želi da novinari i zaposleni u OK Radiju dožive sudbinu kolege Milana Jovanovića, vlasnika portala Žig info kome je zapaljena kuća.

Ovakav bizaran način da se zastraši neki strani plaćenik i domaći izdajnik, ili ko god nije po meri lokalnih moćnika i vladara iz senke a nazovite ga kako vam volja, nije izolovan primer u poslednje vreme – a svaki se ticao navedenog „slučaja OK Radija“.

Jer, kako se drugačije, osim bizarnim, može nazvati „slogan“ kojim je kolega Matić „počašćen“ od strane tvorca ovog kreativnog plakata, svojevrsnog poziva na linč, obračun ili kako ko već shvatio.

„Veran Matić, samozvani građevinski inspektor koji ruši po Vranju. Političarima naređuje, inspekcijskim službama naređuje, hapsi, organizuje rad tužilaštva i sudija, vrši pritisak na medije. Zašto? Sve zbog kafića ‘Nou koment’ koji se nalazi u lokalu otetom od firme ‘ČIK Kumanovo’“, reči su koje je odabrao talentovani pisac.

Ostaje samo da se nasluti šta se ovime želi poručiti Veranu Matiću; i da li to znači da je on, odsad, persona non grata u Vranju, te da mu se ne može garantovati bezbednost?

I kako to Matić utiče na rad sudova i tužilaštva, ili inspekcijskih službi, a pogotovo kako hapsi?!

Sigurno time što sugeriše institucijama da samo treba da rade svoj posao, a ne da brinu o radnim mestima i privilegovanim članovima društva, onima koji su najjednakiji među jednakima?

Matić je potegao iz Beograda samo kako bi održao tu, svedočiće istorija, famoznu konferenciju čija je posledica Veranova glava „na banderi“.

Njega su pogodile, i ljudski i profesionalno, konstantne pretnje vranjskih baraba, koje su počele lomljenjem stakala na izlogu kafića „Nou koment“ (koji je deo prostorija OK Radija), potom nastavile fajtanjem inventara ovog ugostiteljskog objekta farbom i zazidavanjem prozora redakcije, te kulminiralo targetiranjem Verana kao osobe koja direktno ugrožava demokratski poredak u Vranju.

Previše je ovo, čak i za Vranje.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend