13. jul 2023.

Veza ruskih i srpskih botina?

Možda se sećate, pre izvesnog vremena paravojna jedinica „Wagner“, ugostitelja Jevgenija Prigožina, na kratko je otkazala poslušnost Kremlju, pa je krenula u marš na Moskvu, pa je stala, a šta se dalje dešavalo nemamo pojma.

Možda to ne znate, ali osim što je bio ugostitelj i voža naoružanih plaćenika, Prigožin je bio osnivač Istraživačke internet agencije (Internet Research Agency – IRA), ruske kompanije, angažovane na širenju prorežimske onlajn propagande.

IRA je nastala pre daset godina,u pravom trenutku da se infiltrira u rad bujajućih društvenih mreža.

U slengu, ovu agenciju nazivaju i „Trolovi iz Olgina“, prema četvrti u Prigožinovom rodnom Sankt Petersburgu, u kojoj se nalazilo njeno sedište.

IRA služi za sprovođenje režimske strategije „svesne manipulacije javnošću putem novih medija“, jednom reči: trolovanje. IRA je 2015. imala hiljadu zaposlednih trolova samo u jednoj zgradi u Sankt Petersburgu i još najmanje šesto koji su trolovali na daljinu.

Zadaci trolova IRA bili su: pljuvanje ruske opozicije, pljuvanje Ukrajine i SAD, hvaljenje Putinovog režima, kao i režima Bašira Al Asada.

Braća Rusi su trolovanje digli na potpuno novi nivo, kada je reč o mešanju u unutrašnje stvari SAD. Prema brojnim izveštajima, IRA je stajala iza protesta protiv ubijanja Afroamerikanaca, ali i iza protesta u kojima je podržavana američka policija.

IRA je, prema navodima istražitelja, stajala i iza trolovanja u korist bivšeg predsednika SAD, Donalda Trampa.

Šta se trenutno dešava sa IRA, nije mi poznato, ali kada uporedimo upadljive sličnosti između onoga što radi ova agencija, sa onim što radi „Internet tim SNS“, odnosno armija režimskih botina, te kada znamo da je srpski režim primenio skoro svaki segment Putinove vladalačke strategije, ima mesta da se zapitamo da li je slučajnost to što je spisak od 14.000 naloga naprednjačkih trolova iscureo svega nekoliko dana pošto je pukla veza između Prigožina i Putina.

Ima mesta da se zapitamo i da li je način rada naprednjačke armije za sprovođenje „svesne manipulacije javnošću putem novih medija“, preslikan od IRA slučajno (razlika je samo u tome što su naše botine „skrivene“ na radnim mestima koje plaćamo vi i ja) ili je reč o nekom dogovoru dva režima.

Na istraživačkim novinarima je da kopaju dalje od očiglednog, kao recimo da su narednjačke botine imale pristup režimskim portalima, gde su udarali hiljade pluseva na komentare saboraca, te hiljade minusa, na komentare onih koji su se usudili da protivureče režimskoj propagandi.

Neke botine ovih dana počinju javno da se kaju, naravno, tek pošto su otkrivene.

Neću, ipak, biti prestrog.

Da nije „SNS internet tima“, te njihovog mim internet-jugenda, praćenih stotinama krvoločnih maloumnika, ni ja ne bih bio danas ovde gde sam, daleko od pakla u kome ste vi.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend