22. dec 2015.

Vladimir Đoković: Urednik RTV Pančevo tražio da se učlanim u SNS. Pošto sam odbio, nije mi produžen ugovor

Bivši novinar RTV Pančevo Vladimir Đoković za Cenzolovku kaže da mu je glavni i odgovorni urednik i predsednik Odbora za informisanje pančevačkog SNS Miroslav Milakov rekao: „Ali ima jedan uslov: da se učlaniš u Srpsku naprednu stranku“. Dve nedelje pošto je to odbio – nije mu produžen ugovor. Nekoliko novinara nam je potvrdilo da su morali da potpišu pristupnice SNS-u kako bi zadržali posao u RTV Pančevo

Vladimir_Djokovic_RTV_Pancevo

Vladimir Đoković ispred RTV Pančevo (Foto: Cenzolovka / Perica Gunjić)

„Novi glavni i odgovorni urednik privatizovane Radio-televizije Pančevo Miroslav Milakov me je u novembru pozvao na razgovor u četiri oka o mom budućem angažmanu u toj medijskoj kući. Objasnio mi je šta bi bili moji poslovi i koliku zaradu bih mogao da očekujem, a onda je rekao: ‘Ali ima jedan uslov: da se učlaniš u Srpsku naprednu stranku’“, priča za Cenzolovku Vladimir Đoković, sada već bivši novinar pančevačke televizije.

„Odgovorio sam mu da ja to ne mogu i, budući da mi je bilo stalo da ostanem na poslu, pitao sam da li se to može nekako izbeći. Nisam dobio nikakav određen odgovor. Posle dve nedelje, bivša glavna urednica, koja sada obavlja operativne uredničke poslove u televiziji, saopštila mi je da moj ugovor neće biti produžen“, kaže Đoković.

RTV Pančevo je jedan od ukupno 74 medija koja su ove godine po sili zakona morala da budu privatizovana ili ugašena. Ovu medijsku kuću je, uz još šest lokalnih TV i radio stanica, kupio kruševački biznismen Radoica Milosavljević, koji tvrdi da sa naprednjacima nema nikakve veze, osim što je delio školsku klupu sa majkom još uvek aktuelnog ministra odbrane Bratislava Gašića.

Jer ovo profesionalno i ljudsko poniženje mnogi novinari i novinarke, pogotovo oni mlađi, nikada neće zaboraviti i to će obeležiti njihove profesionalne karijere

RTV Pančevo je još u avgustu formalno napustilo 57 od 63 zaposlena, uzevši otpremnine. Kažemo formalno, jer su gotovo svi nastavili da rade po jednomesečnim ugovorima, praktično kao honorarci. U tom statusu je, u trenutku kada se odigrao razgovor sa Milakovim, bio i Vladimir Đoković.

Na gotovo istovetan način nam je razgovor sa Milakovim opisalo još nekoliko radnika RTV Pančevo, s tim što su oni, nevoljko, da bi zadržali posao od kojeg im zavisi opstanak, pristali da potpišu pristupnice za SNS. Naravno da nisu hteli da govore pod imenom i prezimenom. Onih koji su, poput Vladimira Đokovića, odbili da potpišu i zbog toga snosili posledice, ima svega nekoliko.

Uz to, priča se da postoji i nekoliko zaposlenih od kojih nije traženo da pristupe vladajućoj stranci. Priča se, jer, iako je to u Pančevu javna tajna, o ovom događaju se ne razgovara otvoreno.

„Koliko sam čuo, imali su nekakav skraćeni spisak, na kojem nisu bili svi koji su u tom trenutku radili u RTV Pančevo, već samo oni koje su hteli da zadrže. Sa onima koji im nisu trebali, nisu ni razgovarali“, objašnjava Đoković.

Glavni i odgovorni urednik RTV Pančevo Miroslav Milakov je, tu nema nikakvog spora jer on to i ne krije, istovremeno i predsednik Saveta za informisanje Gradskog odbora SNS u Pančevu. On je nedavno, u izjavi Udruženju novinara Srbije koje je prvo pisalo o ovoj pojavi, rekao da su „tvrdnje da je bivšim zaposlenima-honorarcima kao uslov za ostanak nudio da potpišu pristupnicu SNS-u netačne informacije i notorna laž“.

„Deo njih je otišao samovoljno kada su uzeli otpremnine, a u međuvremenu je došlo do reorganizacije koja je dovela do broja i kadra zaposlenih koji su ostali. Nikakav uticaj na to nije imala ni njihova naklonost ni lojalnost meni ili bilo kome drugom“, rekao je Milakov.

Glavni i odgovorni urednik RTV Pančevo Miroslav Milakov istovremeno je i predsednik Saveta za informisanje Gradskog odbora SNS u Pančevu. „Ništa ne komentarišem“, bilo je sve što nam je rekao

Milakov je zgodno iskoristio činjenicu da su se za UNS-u usudili da govore samo neki od bivših zaposlenih koji su RTV Pančevo napustili još u avgustu i uopšte nisu došli u poziciju da im produžetak angažmana bude ponuđen, pa su mogli samo da prenesu ono što su čuli od kolega.

Kada je ekipa Cenzolovke u ponedeljak fotografisala Vladimira Đokovića ispred zgrade RTV Pančevo, Đoković je primetio Miroslava Milakova kako stoji na platou ispred zgrade i predložio da nas upozna s njim. Upoznali smo se (bilo je očigledno da je Milakovu bilo neprijatno kada je shvatio o čemu je reč) i najavili da ćemo ga pozvati i zamoliti za komentar kada budemo završili razgovor sa Đokovićem.

Kada smo ga dva sata kasnije pozvali, nekoliko puta nam je ponovio, i ne saslušavši pitanje do kraja, da neće ništa da komentariše. Nije se usudio ni da ponovi ono što je rekao UNS-u. Iako smo ga podsetili na tu izjavu, samo je ponavljao: „Ništa ne komentarišem“.

Vladimiru Đokoviću bilo je jako stalo, i zamolio nas je da to naglasimo, da ne nanese štetu kući koju je protiv svoje volje napustio:

„Veoma je dobro što je Radio-televizija Pančevo preživela privatizaciju, što se nije ugasila kao toliki drugi lokalni mediji u Srbiji. Ova medijska kuća je veoma važna za građane Pančeva. Međutim, istina je – istina. A možda će se vremena promeniti, pa će RTV Pančevo opet moći normalno da radi.“

Ovaj događaj otvara mnogo pitanja na koje će Cenzolovka narednih dana potražiti odgovore. Pre svega, da li je ovo praksa i u ostalim medijima koje je ovog leta kupio Radojica Milosavljević? Zatim, da li slična praksa postoji u još nekim privatizovanim medijima?

I, što je najvažnije, šta SNS želi da postigne terajući novinare da potpisuju stranačke pristupnice? Kontrolu nad medijima već imaju. Šta hoće, kontrolu nad sudbinama pojedinaca?

Jer ovo profesionalno i ljudsko poniženje mnogi novinari i novinarke, pogotovo oni mlađi, nikada neće zaboraviti i to će obeležiti njihove profesionalne karijere.

NEZAKONITO

Nema sumnje da je ovakav zahtev poslodavca zabranjen nizom zakona (Zakon o radu, Zakon o zabrani diskriminacije…).

„Problem je što je to urađeno veoma perfidno (nema svedoka, to nije uneto u ugovore, oni koji su potpisali nisu dobili svoje primerke pristupnica itd.), pa bi to bilo teško dokazati na sudu“, kaže za Cenzolovku advokat Kruna Savović, koja u dogovoru sa Nezavisnim udruženjem novinara Srbije pruža pravnu pomoć novinarima.

6 komentara za: “Vladimir Đoković: Urednik RTV Pančevo tražio da se učlanim u SNS. Pošto sam odbio, nije mi produžen ugovor

 1. Milan

  Na proslavi godisnjice televizije su slucajno svratili Sinisa Mali i ministar Antic. Na sajtu rtv pancevo se vidi da otvoreno propagiraju Srpsku naprednu stranku. Klupko se odmotava. Ovoga puta su toliko uprskali da ih cunami nece oprati.

  22. дец 2015. at 12:51
 2. Milan

  Zgrada u kojoj se nalazi rtv nije privatizovana. Oni u toj zgradi su sada prakticno ilegalno, ALI u precutnom dogovoru sa gradonacelnikom Panceva nece ih seliti odatle. Zasto grad ne bi naplacivao kiriju od nekog privatnog preduzeca?

  22. дец 2015. at 12:54
 3. Coma

  Vladimir = Novak , svaka cast. Siguran sam da ces i pored svih ovih problema, naci svoje mesto pod suncem i sve nas obastevati o desavanjima na nepristrasan nacin. A nicija nije do veka trajala.

  23. дец 2015. at 09:57
 4. Kristina

  strašno…

  23. дец 2015. at 20:01
 5. Dule

  Rtv Pancevo je postalo bilten Gebelsa.

  25. дец 2015. at 14:56
 6. Dule

  Uneo sam ga,ali ga nema.Strah?

  25. дец 2015. at 17:29

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend