22. dec 2015.

Nagrada Cumhuriyetu za priču zbog koje su novinari uhićeni: Samo smo radili novinarski posao, ništa drugo, ovo je dokaz

FotorCreatedPovodom obilježavanja Dana borbe protiv korupcije, 9. prosinca o.g., turski dnevni list Cumhuriyet nagrađen je od strane Transpareny Internationala, između ostaloga, za precizno praćenje i objavljivanje slučajeva korupcije. Nagrada im je uručena ponajviše zahvaljujući njihovoj priči o kamionima turske državne obavještajne službe (MİT) koji su prevozili oružje za militante koji se bore u Siriji. Novinari zaslužni za plasiranje ovih informacija u javnost, nažalost nisu mogli prisustvovati dodjeli nagrade

Podsjetimo, upravo zbog te nagrađene priče dva turska novinara uhićena su krajem studenoga ove godine pod optužbom da su pomagali teroristima. Naime, glavni urednik lista Cumhuriyet, Can Dündar, i dopisnik iz Ankare, Erdem Gül objavili su uz priču i video snimku te fotografije na kojima su prikazani kamioni državne obavještajne službe (MİT) pri prebacivanju oružja za islamističke grupacije u Siriji. Zbog iznošenja tih informacija optuženi su za špijunažu i objavljivanje povjerljivih dokumenata te im prijeti kazna doživotnog zatvora.

Nagradu je primio kolumnist Cumhuriyeta, Dogan Satmış koji je prilikom preuzimanja nagrade izjavio kako je počašćen što prima nagradu u ime Cana Dündara i Erdema Güla koji su zatvoreni zbog izvještavanja i obavljanja svog posla.

Za Fairpress Dogan Satmış je rekao kako ova nagrada za njih znači da su na pravome putu:

Samo smo radili novinarski posao, ništa drugo, ovo je dokaz.

Osvrnuo se na nedavno odbijanje molbe upućene sudu u Istanbulu za puštanjem zarobljenih kolega:

Oni nisu učinili ništa pogrešno već su samo radili svoj posao. Slučaj još nije započet, moramo čekati da tužitelji prvo iznesu optužnicu, što bi moglo potrajati. Nadamo se da ona neće stići prekasno jer sudbina naših kolega ovisi o tome, osim ako ih sud ne odluči ranije pustiti na slobodu. Novinari ne bi trebali biti zatvarani zbog onoga što pišu. U demokratskim zemljama, osumnjičeni se za vrijeme suđenja nalaze na slobodi, zaključio je Satmış.

Glavni tajnik turskog udruženja novinara (TGS),Mustafa Kuleli za Fairpress se osvrnuo na opće stanje slobode medija u Turskoj:
Kao što vjerojatno pretpostavljate, sloboda medija zahvaćena je sveobuhvatnom recesijom. Prema RSF-ovoj procjeni Turska se nalazi na 149. mjestu po slobodi medija. Što se tiče članaka objavljenih u novinama Cumhuryet zbog kojih su Dündar i Gül uhićeni, njihova objava bila je novinarska dužnost u skladu s pravom na informiranje javnosti. Pristup javnosti informacijama mora biti zajamčen i poštivan. Novinari nisu ti koji bi trebali štititi i braniti interese države, to je zadaća državne vlasti.

Istaknuo je kako uhićenje kolega novinara predstavlja kršenje turskog Ustava, zakona o medijima, turskog kaznenog zakona te Europske konvencije o ljudskim pravima. Kazao je kako se sadašnja turska vlada predstavlja kao reformnistička te stoga treba početi provoditi reforme uklanjanjem barijera slobodi izražavanja i misli te dopustiti novinarima da rade svoj posao bez da zbog toga budu uhićeni.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend