25. dec 2022.

Vlast ponovo napala medije UG, Veljanovski – smeta im kritičko mišljenje

Premijerka Srbije Ana Brnabić ponovo je iskoristila svoju poziciju da na konferenciji za novinare napadne medije u vlasništvu Junajted grupe. Ona je iznela tvrdnje da Junajted medija ne plaća poreze i druge obaveze u Srbiji. N1 u odgovoru predsednici Vlade navodi da to što ona tvrdi nije istina, da posluje po svim pravilima novinarske profesije i svim primenjivim propisima. Kao i da plaća sve primenjive finansijske obaveze. Kritičko izveštavanje nije i ne sme biti razlog da budemo targetirani svaki put kada postavimo pitanje koje se vlastima ne sviđa, ističe se u javnom odgovoru N1 Ani Brnabić.

Poslanicima Staši Stojanović i Nebojši Bakarecu se u petak u napadu na medije koji posluju u okviru Junajted grupe, pridružila i koleginica iz SNS Marina Raguš. Ona je Junajted mediju optužila za pravljenje konglomerata protiv interesa građana Srbije.

„Da se pritom državi Srbiji ne plaćaju porezi koji su potrebni, a koje plaćaju naše firme za televizijska i druga prava tim kućama koje su registrovane neretko u poreskim rajevima“, rekla je Raguš.

Junajted medija je ovakve navode više puta demantovala, navodeći da u svom poslovanju poštuje sve pozitivne propise koji važe u Srbiji i evropske konvencije čiji je Srbija potpisnik, kao i da u Srbiji plaća sva zakonska davanja, počev od poreza i doprinosa na plate zaposlenih. To na kraju svog izlaganja konstatuje čak i poslanica Raguš.

„I njima suštinski, ukoliko bismo samo sledili slovo zakona, ne može da se prigovori da su nezakonito radili“, dodala je Raguš.

Međutim, premijerka Ana Brnabić nije čula celo izlaganje svoje stranačke koleginice i takođe je krenula u napad.

„Istina je da je Junajted grupa registrovana u Luksemburgu. Istina je da to nisu srpski mediji, već prekogranični mediji i istina je kao što kaže i vlasnik Junajted grupe i vaše medijske kuće i SBB-a da se oni samo reemituju u Srbiji. I kao takvi ne plaćaju porez u Republici Srbiji“, kaže premijerka Ana Brnabić.

Medijski stručnjak Rade Veljanovski upućuje i poslanicu Raguš i premijerku Brnabić da se bolje informišu o važećim medijskim propisima.

„Sve je to potpuno netačno, jer da oni imaju stvarno neke argumente, oni bi potegli zakonske mere protiv Junajted medije. Pošto to ne čine, samim tim dokazuju da je sve u redu. Dakle, nije to problem. Ni plaćanje obaveza, niti bilo čega drugog. Nego njima naravno smeta kritičko mišljenje koje može da se artikuliše kroz ove medije i to ne artikulišu samo mediji, već i nezavisni stručnjaci, ljudi koji iznose svoje slobodno i nezavisno mišljenje. I po našim i po evropskim zakonima, tu je sve u redu“, smatra profesor Rade Veljanovski.

Generalna sekretarka NUNS-a Tamara Filipović veruje da je polednji napad na Junajted mediju pokrenut zbog odluke koju bi Savet REM-a trebalo ili je već trebalo da donese.

„Ja mislim da je to klasičan spin zbog ove pete nacionalne dozvole koja treba da se dodeli. REM je izašao iz štrajka, nelegalnog, i onda je opet pokrenuta ta priča. Mada, mišljenje premijerke i državnog vrha o medijima Junajted grupe i način na koji se oni ponašaju prema medijima Junajted grupe je diskriminatoran i to je kršenje Zakona o javnom informisanju i medijima“, ističe Filipović.

Predsednica Vlade optužila je medije Junajted grupe da su targetirali sina predsednika Srbije Danila Vučića, kao i njenog brata.

„Kada mediji koji su u Šolakovoim vlasništvu govore da je međunarodna kompanija Aseko u vlasništvu mog brata, a znaju da je to neistina, e to je targetiranje“, kaže Brnabić.

Mala je razlika samo u tome što pomenuti mediji nisu tvrdili da je Igor Brnabić vlasnik Aseka, već da je bio jedan od direktora u firmi koja je dobijala unosne poslove od Vlade, u kojoj mu je sestra premijerka.

„Javne ličnosti, nosioci javnih funkcija i ličnosti koje su sa njima povezane učestvuju u javnim poslovima, imaju kontakte sa budžetskim sredstvima i potpuno je legitimno baviti se time i potpuno je legitimno istraživati njihovo ponašanje i njihove poslove, jer građani, kako se to kaže u Evropi, imaju pravo da znaju“, ističe Veljanovski.

U NUNS-u kaže da bi premijerku više trebalo da brine što kasni primena medijske strategije, na šta je upozorila i EU.

„A ta medijska strategija podrazumeva izlazak države iz medija. To se ne dešava. Imamo samo gomilanje medija u vlasništvu Telekoma, što je potpuno suprotno medijskoj strategiji“, dodala je Filipović.

Generalna sekretarka NUNS-a zaključuje da poslanici vladajuce SNS jasno stavljaju do znanja da mediji Junajted grupe nisu po meri vlastima i da je to razlog zašto skerću temu sa dodele pete nacionalne frekvencije, jer ne žele da imaju priliku da program tih medija prate svi građani u Srbiji.


Video prilog N1

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend