19. avg 2021.

Vreme: Pripremano ubistvo inspektora koji se bavio slučajem Ćuruvija

Tokom 2016. godine pripremano je ubistvo inspektora MUP-a Srbije Dragana Kecmana koji je bio rukovodilac Radne grupe za rešavanje slučaja ubistva Slavka Ćuruvije, a sada je na čelu Radne grupe za rešavanje ubistva novinara Milana Pantića, piše u najnovijem broju nedeljnik Vreme.

Slavko Ćuruvija (foto: Peđa Mitić)

Vreme navodi da je Komisija za istraživanje ubistva novinara došla do saznanja i pisanih dokaza da je u inostranstvu pripremana likvidacija inspektora Kecmana, kao i da je navedena situacija zataškana u okviru Uprave kriminalističke policije (UKP) jer je u prvom navratu dobijen odgovor da ne postoje saznanja za pripremu ubistva Kecmana, da bi se tek kasnije došlo do činjenice da o navedenom postoje pisani tragovi.

Predsednik Komisije za istraživanje ubistva novinara Veran Matić rekao je da su i pre osnivanja Komisije postojala saznanja o komunikacijama nekih od optuženih u slučaju Ćuruvija u kojima su dokumentovane tvrdnje da bi trebalo ubiti inspektora Kecmana.

„Kecmana treba o’laditi“, rekao je februara 2006. Miroslav Kurak, jedan od optuženih za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, koji je do danas ostao van domašaja pravde, podseća list.

Tog dana, u beogradskom klubu „Varadero“, na Makišu, sastali su se Branko Crni, nekadašnji zamenik šefa Državne bezbednosti Radomira Markovića, svedok Slaviša Arsić, koji je neposredno pre toga dao iskaz u vezi ubistva Ćuruvije, i Kurak.

Na sudjenju je inspektor Kecman svedočio da mu je tada pretio svedok Arsić koji je bio obezbedjenje Crnog.

„Tokom 2016. godine registrovana je informacija da se van zemlje dogovaralo ubistvo inspektora Kecmana. Komisija je zatražila bezbednosnu procenu i posle odredjenog vremena dobili smo informaciju da ne postoje saznanja o tome. Pošto me je Kecman izvestio o imenima koja se povezuju s tom informacijom, dogovorili smo se da sami obavimo razgovore s osobom koja se pominjala kao organizator. U tom razgovoru 2017. godine navodni organizator je negirao bilo kakvu povezanost s tom informacijom i bilo kakvom organizacijom ubistva“, kazao je Matić.

On je naveo da je cilj razgovora bio da se stavi do znanja da postoje informacije i ako se bilo šta desi Kecmanu, da će on biti prvi osumnjičeni.

„Tek posle ovog razgovora uspeli smo da se, uvidom u obaveštajni dokument policije, uverimo da je zaista zabeležena informacija i da je bila dostupna i onima koji su radili bezbednosnu procenu koju smo tražili za Kecmana. Teško je reći da li je u konkretnom slučaju bila reč o opstrukciji ili je reč o propustu“, objašnjava Matić ne otkrivajući o kom licu se radi, navodi nedeljnik Vreme u najnovijem broju.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend