14. nov 2017.

‘Vučić gori i od Miloševića’

Srbijanski novinari kažu da su svakodnevno suočeni s prijetnjama i da ih tabloidi pod predsjednikovom kontrolom nazivaju stranim plaćenicima

Trebala je to biti konferencija koja bi pokazala da se EU brine o medijskim slobodama na zapadnom Balkanu, financijski pomaže neovisno novinarstvo u šest zemalja jugoistočnog susjedstva Hrvatske, no neovisni novinari iz Srbije digli su svoj glas i u lice europskom povjereniku Johannesu Hahnu sasuli sve prljavštine režima Aleksandra Vučića, pred kojima i Komisija i cijeli EU kao da zatvaraju oči.

Gore nego pod Miloševićem

Na konferenciji nazvanoj “Medijski dani EU i zapadnog Balkana” u Tirani povjerenik za pregovore o proširenju Hahn čuo je, možda čak i prvi put tako jasno od samih građana Srbije, kako Vučić i njegovi poslušnici guše medijske slobode te kako mu licemjerje iz EU u tome pomaže.

– Suočeni smo sa svakodnevnim prijetnjama. Tabloidi koje uređuje vladajuća stranka stavljaju nas na naslovnice i obilježavaju kao strane plaćenike, izdajnike. Izloženi smo stalnom ekonomskom, političkom i fizičkom pritisku. Članovi vladajuće stranke koriste sve neskrivene i skrivene, zakonite i nezakonite metode da nas iscrpe i učine da nestanemo. A EU i njezini dužnosnici otvoreno plješću političkim vođama koji su za takvo stanje odgovorni. Plješću Vučiću jer je on, govore nam, jamac stabilnosti. Ali bez slobodnih medija to je lažna stabilnost, to je teatar, to nije ništa – poručila je, u potresnom izlaganju na jučerašnjoj završnoj panel-diskusiji konferencije u Tirani novinarka tjednika Vreme Tamara Skrozza. Ona je u jednom trenutku dužnosnicima EU rekla i da je za nju osobno, i mnoge druge neovisne novinare u Srbiji, danas pod Vučićem gore nego nekad pod Miloševićem.

Dok je povjerenik Hahn slušao iz prvog reda, njezin emotivan govor bio je prekidan snažnim pljeskom publike, snažnijim od pljeska upućenog ijednom drugom sudioniku konferencije, uključujući Hahna.

[povezaneprice]

– Molimo vas, natjerajte nas da vjerujemo da su medijske slobode u srcu procesa pristupanja EU. Jer, žao nam je, mi u to više ne vjerujemo – dodala je Tamara Skrozza.

Bio je to vrhunac apela srpskih novinara na medijskim danima koje je za novinare sa zapadnog Balkana u Tirani organizirala Europska komisija. Prekjučer, prvog dana konferencije, njih petnaestak je, u znak protesta, ustalo sa svojih mjesta u dvorani i pokazalo crne majice s natpisom “EU do more” (EU, učini više).

Branko Čečen, novinar i direktor Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, digao je glas tog prvog dana konferencije, nakon čega je sjeo i razgovarao s novinarom Večernjeg lista.

– Europska komisija veoma podržava Vučićevu vladu i vrlo se pohvalno u javnosti izražava o njemu i njegovim reformama. A naš život sasvim je suprotan od toga – kazao je Čečen. – EU nas, doduše, financijski podržava, daje grantove, i danas su se u Hahnovu govoru mogle čuti najljepše stvari o istraživačkom novinarstvu na zapadnom Balkanu. Ali ono što mi trebamo od EU i što ne dobivamo, a što Vučićeve vlade dobivaju, javna je politička podrška. Podršku ima potpuno nedemokratska osoba koja je na čelu države i guši medijske slobode, a mi je nemamo – dodaje Čečen.

Vučićeve optužbe

O bizarnosti očajne medijske situacije u Srbiji, i licemjerne uloge EU u održavanju takve situacije, govore primjeri u kojima Vučić javno optužuje neovisne novinare da su dobili novac od EU kako bi ga rušili s vlasti, a nitko iz EU nema snage ili hrabrosti javno reći Vučiću da prekine s takvim lažnim optužbama jer grantovi EU za razvoj medijskih sloboda ne funkcioniraju na takav izopačeni način kakav on prezentira u svojim optužbama na račun novinara.

– Neke izjave visokih dužnosnika EU čine našu situaciju još gorom. Jer, onda oni (Vučić i njegovi, op. a.) koriste te izjave iz EU protiv nas, kao da te izjave pokazuju da je sve ok. Ništa nije ok! – poručila je Skrozza.

Budite uvjereni da smo uvijek na vašoj strani!

–Budite uvjereni, mi smo na vašoj strani – poručio je europski povjerenik Johannes Hahn odgovarajući na apel novinara iz Srbije. No, nije im obećao da će ubuduće imati snage poslati javnu poruku Vučiću. Na naše inzistiranje na tom pitanju, Hahn je za Večernjak izjavio: – Vrlo često adresiram to pitanje u razgovoru s liderima nasamo, oči u oči. Ako želite postići nešto, onda takav apel uputite nasamo, a ne javnim prozivanjem. I to činim.

1 komentar za: “‘Vučić gori i od Miloševića’

 1. svetlanast.

  „Zasto je Vucic gori od Milosevica“?
  Zato sto je ujedinio i EU „zastavom“ prekrio svoje najgore osobine preuzete od Milosevica /inacenje sa Zapadom na racun naroda, laz kako je pobedio NATO, populizam, pljacka naroda kroz najvecu inflaciju…/ i najgore Seseljeve osobine /pre svega prostakluk i laz na svim nivoima vlasti/.
  Ipak je bio najbolji Seseljev ucenik 16 godina /14 godina GENERALNI SEKRETAR SRS/.
  Vucic je ubedio Zapad da je za Srbiju u Evropi.
  Da, pod uslovom da Evropa „ne dodje“ u Srbiju.
  Zapad i Johanes Han ga podrzavaju godinama.
  Sa podrskom ce prestati kad bude kasno za Srbiju, ali i svet, kao i u slucaju Milosevica.

  15. нов 2017. at 08:48

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend