09. jan 2020.

Zvanične osude tabloida zbog ispovesti silovatelja – možda tračak nade za medijsku kulturu

Nakon što su provladini tabloidi Srpski telegraf i Informer, kao i sajt tabloida ALO u četvrtak su na naslovnim stranama objavili ispovest Ninoslava Jovanovića, višestruko osuđivanog silovatelja sada osumnjičenog za silovanje i zlostavljanje maloletnice M.K, oglasilo se Ministarstvo kulture i informisanja ocenom da takve naslovne strane pojedinih tabloida "predstavljaju samo dno medijskog nemorala i bestidnosti" i da su "pređene sve granice neljudskog postupanja u odnosu na interese maloletnog lica i njegovih roditelja, koji su već previše patili da bi im neki medijski lešinari bez skrupula i protivno zakonu kopali po vrućim ranama".

Ovo je tačka u kojoj društvo mora da bude jedinstveno i solidarno u osudi ovih medijskih zlodela, jer će u suprotnom preći u predcivilizacijsko stanje etičke otupelosti i nemorala“, kaže se u saopštenju objavljenom na sajtu Ministarstva i najavljuje preduzimanje svih mera iz njihove nadležnosti, uz očekivanje brze i odlučne reakcije javnog tužilaštva.

Novinarka nedeljnika Vreme i članica Kosmisije za žalbe Saveta za štampu, Tamara Skroza, podseća u izjavi za Glas Amerike da su ovi tabloidi dobijali ogromne sume na konkursima lokalnih samouprava uz tragikomičnu tezu da je komisija svesna da oni krše Kodeks, ali da će im taj novac pomoći da se poprave.

„Oštar jezik Ministarstva me je začudio, ali i obradovao – ono je već reagovalo na pisanje tabloida o ovom slučaju, ali mi ovako jaka reakcija uliva bar mrvičak nade da je nekakva promena ipak moguća i da je čak i onima koji su (iz političih interesa) do sada žmurili na ponašanje tablodia, sada ‘pukao film'“, rekla je Skroza za Glas Amerike.

Ona ocenjuje da ovaj slučaj „prevazilazi kršenje Kodeksa novinara“ i da je reč o dubokom zadiranju „u Ustav, Povelju o ljudskim pravima i druge dokumente koji štite žrtve bilo kakvog zločina, a posebno decu“.

„Iako nema adekvatne kazne, mislim da je Tužilaštvo moralo da reaguje i da povuče tiraž ovih tabloida. Pošto nije to uradilo i pošto cela Srbija danas ispira usta sa slučajem otete devojčice, mislim da bi urednici tih ‘novina’ morali da se nađu pred sudom. Ukoliko se bilo šta dogodi bilo žrtvi, bilo njenoj porodici – to će biti direktna odgovornost Informera i Srpskog telegrafa pre svih drugih“, rekla je Skroza.

Branko Čečen, urednik Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, u izjavi za Glas Amerike iznosi konkretan predlog:

„Bez obzira na to što je Ministarstvo bilo nemo na strašne napade u tabloidima na mnoge kritičare vlasti i na zloupotrebe ovog istog tipa – jer nije ovo prvi slučaj da su deca nad kojima su počinjeni strašni zločini strahovito zloupotrebljena u medijima – ja mislm da ih treba podržati isvesnage i da zaista, kako u saopštenju Ministarstvo poziva, celo društvo treba da ustane protiv ovoga i da onda samo sačekamo sledeći bezočan napad na kričare vlasti i da onda opet ceo društvo ustane na čelu sa Ministarstvom i da ponovo budemo tako unisono kritični prema kršenju profesionalnih, etičkih i društvenih normi.“

Bojan Cvejić, urednik sajta dnevnika Danas i takođe član Komisije za žalbe Saveta za štampu, smatra da su današnje naslovne, kao i one od prethodnih nekoliko dana, samo posledica onoga što tabloidi već godinama objavljuju, a za šta nema nikakvih konkretnih sankcija.

„Ministarstvo kulture se oglašava baš u retkim situacijama kad ‘nema dalje’, a opet ni ti apeli Ministarstva kulture kao nadležne institucije nemaju efekta jer svaki put i nakon takvih osuda tabloidi nastavljaju da rade takve i još gore stvari. Ja se nadam da će ovaj slučaj možda biti nešto da se pokrene, pa da se u Sribji možda uvede nova praksa da se ovakva kršenja ne samo Kodeksa novinara Srbije nego i ljudskih standarda više ne događaju“, rekao je Cvejić za Glas Amerike.

Međutim, Cvejić ne misli da će promena biti i kada je reč o brutalnim obračima koji se svakodnevno vode u pomnutim tabloidima protiv političkih protivnika aktuelne vlasti:

„Ovo je očigledno nešto što ne mogu čak i predstavnici vlasti da ne osude i da se ne zgroze kad vide ovakve naslovne strane. Mislim da je ovaj primer izuzetak i da neće biti promene uređivačke politike tabloida“, kaže Cvejić.

Preduzeti sankcije protiv tabloida

Nezavisno udruženje novinara Srbije najoštrije je osudilo naslovnice tabloida pozivajući da oni budu sankcionisani, zbog grubog kršenja zakonskih i etičkih normi o privatnosti i dostojanstvu maloletne devojčice, žrtve Jovanovića.

„NUNS poziva nadležno tužilaštvo da protiv pomenutih tabloida preduzme odgovarajuće sankcije jer su najgrublje prekršili Zakon o javnom informisanju i medijima nalaže da se ‘opisom scene nasilja u mediju ili medijskom sadržaju ne sme povrediti dostojanstvo žrtve nasilja’. Podsećamo da su ovim tekstovima dva tabloida, inače poznata po upornom nepoštovanju novinarske etike, grubo prekršili I Kodeks novinara Srbije koji novinare i urednike obavezuje da poštuju i štite prava i dostojanstvo dece, žrtava zločina“, kaže se u saopštenju.

Udruženje novianra Srbije, uz osudu naslovnica, prenosi izjavu državnog sekretara u Ministarstvu kulture i informisanju Aleksandra Gajovića koji je za UNS rekao da će Ministarstvo kulture podneti prijave tužilaštvu. Kaže da ne mogu biti opravdane interesom javnosti i da su nedopustive u ovako osetljivoj situaciji.

UNS podseća da je članom 79 Zakona o javnom informisanju i medijima propisano da „opisom scene nasilja u mediju ili medijskom sadržaju ne sme se povrediti dostojanstvo žrtve nasilja“, a Kodeksom novinara Srbije da je novinar „dužan da poštuje i štiti prava i dostojanstvo dece, žrtava zločina…“

Dugoročne štetne posledice po žrtvu

Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović osudila je objavljivanje detalja o otmici i nasilju koje je pretrpela maloletna žrtva, a poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković ocenila je da naslovne strane tabloida prelaze sve granice profesionalne etike i najgublje krše prava deteta.

„To može ostaviti dugoročno štetne posledice na njen razvoj i odrastanje, naročito u manjim sredinama gde dete ostaje obeleženo za ceo život“, upozorava poverenica u saopštenju i ocenjuje da „objavljivanje detalja gnusnog zlodela ne predstavlja informaciju od javnog interesa niti novinarstvo, već zloupotrebu medijskog prostora i kršenje Kodeksa novinara Srbije“.

Nakon snažne osude iz javnosti, Srpski telegraf objavio je saopštenje u kom se izvinjava zbog objavljivanja ovakve naslovne strane, tvrdeći da namera redakcije „nije bila da se načini šteta žrtvi, već da osumnjičeni ne prođe nekažnjeno i ponovi isto krivično delo“.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend