09. jan 2020.

Poverenica o tabloidima i iskazu Jovanovića: Najgrublje kršenje prava deteta

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković ocenila je danas da izveštavanje pojedinih tabloida o nasilju nad otetom devojčicom iz Niša, "prelazi sve granice profesionalne etike", kao i da predstavlja "najgrublje kršenje prava deteta".

Poverenica je u pisanoj izjavi pozvala medije da poštuju Ustav i zakone, navodeći da objavljivanje detalja nasilja nad 12-godišnjom devojčicom „ne predstavlja informaciju od javnog interesa niti novinarstvo, već zloupotrebu medijskog prostora i kršenje Kodeksa novinara Srbije“.

„U Kodeksu novinara Srbije se navodi da je novinar obavezan da poštuje privatnost, dostojanstvo i integritet ljudi o kojima izveštava, a posebno da štiti prava i dostojanstvo dece i žrtava zločina“, navela je poverenica a saopšteno iz njenog kabineta.

Na naslovnim stranama današnjih izdanja dnevnih listova „Srpski telegraf“ i „Informer“ objavljen je iskaz koji je Ninoslav Jovanović, osumnjičen za otmicu i silovanje, dao policiji i tužilaštvu, a u kojem opisuje zlostavljanje svoje žrtve.

Reagovali su Ministarstvo kultureUdruženje novinara Srbije i Nezavisno udruženje novinara Srbije koji su ocenili da se objavljivanjem detalja nasilja nad devojčicom „grubo krši dostojanstvo i privatnost maloletne žrtve“, što je kako se navodi, zabranjeno zakonom i novinarskim kodeksom.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend