09. jan 2020.

Gordana Novaković: Objavljivanje detalja o otmici je slučaj za tužilaštvo

Generalna sekretarka Saveta za štampu Gordana Novaković ocenila je danas da objavljivanje detalja o otmici maloletnice u pojedinim novinama prevazilazi kršenje Kodeksa novinara i da je to slučaj za nadležno tužilaštvo.

„Reč je i o ozbiljnoj povredi Kodeksa. Novinari su dužni da poštuju dostojanstvo žrtve, a naročito dece. Detalji su objavljeni bez ikakvog obzira prema devojčici i to je svakako skandalozno“, kazala je Novaković za agenciju Beta.

Novaković je podsetila Savet za štampu ne može da reaguje dok slučaj ne bude prijavljen i dodala da se nada da će prijava brzo stići.

„Reagovali smo prošle nedelje na objavljivanje fotografija žrtve, i mislili smo da je to najgore što može da se dogodi“, rekla je ona.

Na pitanje da li očekuje da će Ministarstvo kulture i informisanja uzeti u obzir takvo pisanje novina prilikom dodeljivanja novca iz budžeta za projektno sufinansiranje sadržaja od javnog interesa, ona je kazala da je, i do sada, Ministarstvo uzimalo u obzir presude Saveta za štampu i da sredstva nije dodeljivalo medijima koji su kršili Kodeks.

„Ali ostaju gradovi, pokrajine, opštine i 150 lokalnih samouprava koje daju novac takvim medijima“, istakla je Novaković.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend