14. jan 2020.

Drastične povrede kodeksa u tabloidima, porazno da ne nauče na greškama (VIDEO)

Porazno je da se mediji koji gaze etičke standarde ne nauče na greškama, ili neće da se nauče, ocenili su Gordana Novaković, generalna sekretarka Saveta za štampu i Petar Jeremić, novinar. Slučaj reagovanja na pisanja o otmici u tabloidima je možda graničan slučaj koji će odrediti da li će se nastaviti sa sličnim osudama i ministarstva i javnosti, dodali su.

Protiv dva tabloida, Informera i Srpskog telegrafa, Ministarstvo kulture podnelo je prekršajne prijave, a Savet za štampu ih je najoštrije osudio, zbog objavljivanja iskaza osuđivanog silovatelja Ninoslava Jovanovića, čime su na nagrublji mogući način kršili dostojanstvo i privatnost žrtve, maloletne devojčice.

Novaković je ocenila da je dobro da je ministarstvo delovalo u ovom slučaju i da još treba videti šta će biti sa tim prijavama.

„Ipak, ovo sad teško može da se ispravi, šteta je načinjena devojčici i njenoj porodici, ali je ovo slučaj na kojem bi trebalo da se uspostavi neka praksa ponašanja državnih organa i medijskih udruženja i javnosti. Ovo je možda neki graničan slučaj koji će odrediti da li će se ovo nastaviti ovako. Drastične povrede kodeksa su bile u pitanju, i ne samo to, već i kako su te informacije dospele u medije, a da ne vidimo da se iko time bavi. Pretpostavljamo da će se tužilaštvo baviti time“, rekla je.

Ona je dodala da je moguće čak i da se ispostavi da je iskaz koji su tabloidi objavili u vezi sa tim slučajem skroz izmišljen.

Jeremić je kazao da je monitoringom utvrđeno da se u velikoj meri krše prava dece. „Toj deci se uništava život. U eri interneta to zauvek ostaje na internetu.. detetu ubijene pevačice npr život je uništen za stalno. Savet je ustanovio da su tu drastično povređena prava i porodica i deteta“, kađe Jeremić.

On je dodao da je porazno da se mediji ne nauče na greškama ili neće da se nauče, šta god da je – podjednako je porazno.

Urednici ne brinu mnogo o kaznama ili kritici dok rade to što rade, brinu tek kad žalba stigne pred savet, kad dođe do osude javnosti kao sad što je došlo, ili kad dođe do suda. Vrlo kasno shvate, a čak ni tad ne shvate nego gledaju samo kako taj slučaj da zatvore, i i dalje teraju po svom, kažu gosti.

„Ne vidimo da se u njihovoj praksi nešto kreće na bolje“, dodali su oni.

Novaković je podsetila da ima urednika koji se javno deklarišu da ih kodeks ne obevezuje ni na koji način.

„Da to urednici ne bi radili, morao bi da postoji jak pritisak javnosti. Dok god to neko bude hteo da čita, oni će se braniti time da pružaju čitaocima ono što žele. Takođe imate i nezdravu konkurenciju koja pomera granice“, rekla je.

Jeremić je istakao da postoji mehanizam koji bi mogao da se primeni uspešno, ali se kod nas nažalost ne primenjuje.

„A to je da se novac na konkursima ne dodeljuje onima koji krše kodeks. Da ne dobijaju tabloidi novac, koji najviše imaju kršenja kodeksa“, navodi.

Država bi, kako je rekao, trebalo da dokaže koliko joj se stalo do profesionalnog novinarstva i etičkih standarda pre svega zbog zaštite građana i čitalaca, da se ne desi sutra nekoj devojčici ovo što se sada desilo.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend