10. nov 2017.

Skrozza poručila Hanu: Nemojte da odmažete, mi se borimo za opstanak profesije

Evropska unija (EU) ne treba da bije naše bitke, već samo da nam ne odmaže u naporima da se izborimo za slobodu medija u Srbiji, izjavila je danas predstavnica Grupe za slobodu medija, novinarka Tamara Skrozza na završnom panelu konferencije Medijski dani Zapadnog Balkana, kojem je prisustvovao i evropski komesar za proširenje Johanes Han.

Tamara Skrozza (desno) i drugi pripadnici grupe Za slobodu medija u Tirani (foto: Predrag Blagojević / Južne vesti)

Ona je pozvala predstavnike EU da se vrate vrednostima na kojima se temelji Unija i da „učine da ponovo poverujemo u njihove poruke da je sloboda medija prioritet u procesu evropskih integracija“.

Uprkos informacijama koje EU ima o stanju u medijima, ona otvoreno podržava politiku odgovornu za ovu situaciju, ukazala je Skrozza i ocenila da njeni predstavnici daju izjave koje dobro zvuče, ali koje ili ne odgovaraju istini ili ne znače ništa.

Skrozza je apelovala na zvaničnike EU da iskoriste svoj uticaj u pregovaračkom procesu i spreče dalje urušavanje medijske scene i uslova za rad medija.

Vlast koristi sve legalne, ilegalne, poznate i nepoznate metode za ekonomski, politički i fizički pritisak na medije, „kako bi nas iscrpeli, istrošili, učinili poslušnim ili nevidljivim“, predočila je Skrozza.

Novinari iz Srbije, koji su prisutni na ovoj konferenciji, istakla je Skrozza, „jesu odgovorni, profesionalni i proaktivni, njih ne treba podsećati da budu takvi“.

Ona je apelovala na predstavnike EU da ne daju ekskluzivne intervjue medijma „koji su sredstvo propagande i sramota svih nas“, kao i da u svoje izveštaje uključe podatke koje dobijaju od evropskih eksperata na terenu.

„Mi se borimo, ne za rečenice koje dobro zvuče, već za opstanak profesije i sopstveni opstanak“, zaključila je Skrozza.

2 komentara za: “Skrozza poručila Hanu: Nemojte da odmažete, mi se borimo za opstanak profesije

  1. Jovan Ristić

    Evropski zvaničnici jednostavno nisu zainteresovani ni za vladavinu prava ni za slobodu medija u Srbiji. Oni su samo i isključivo zainteresovani za opstanak Vučićeve vlasti, jer od nje očekuju da obavi „prljavi posao“ u vezi sa Kosovom. Cela Srbija, njena budućnost, njene institucije, njeno društvo, sve je to Evropskoj uniji manje bitno od Kosova. Srbija je vredna samo onoliko koliko prizna nezavisnost Kosova. Ja nisam nikakav putinofil, pobornik sam evropskih integracija ali ovakvo licemerje evropskih zvaničnika, ovolika podrška Vučiću i njegovoj politici potčinjavanja svih poluga vlasti u Srbiji zaista treba sa sobom da povuče jedno veliko NE Evropskoj uniji i učlanjenju u tu asocijaciju država dokle god se podržava autokratske i diktatorske tendencije u Srbiji.

    10. нов 2017. at 21:32
  2. Todor Čačak

    Hoće li skoro doći kraj ovom pljačkaškom režimu. Svi imaju primanja po više osnova, a propagirajuju kojekave demagoške priče o lepom životu, nezaposlenosti, demokratiji, građanskim slobodama.

    06. мар 2019. at 19:01

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend