07. feb 2024.

Vuk Cvijić: Ministarka pravde da objasni posetu izaslanika predsednika Radomiru Markoviću u zatvoru

Odlukom Apelacionog suda vlast je abolirala optužene za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, rekao je za N1 novinar Vuk Cvijić, koji je pratio celokupno suđenje i izneo detalje o opstrukcijama koje su ga pratile. Cvijić je naknadno pojasnio i da je Oliver Antić, izaslanik tadašnjeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića, posetio u zatvoru tada optuženog Radomira Markovića.

Snimak ekrana, N1

„Ono što je zastrašujuće je to što nje ispitano je više stvari. Urađena je analiza baznih stanica koja je optužene stavila na lice mesta. Ključna stvar su i iskazi svedoka Legije i braće Simović iz zemunskog klana, koji su svedočili da su baš optuženi to učinili. Legija je rekao i da je njemu nuđeno. TI isti svedoci su reklii da su ugroženi i da im je prećeno, ali to niko nije ispitao. Pojedini policajci iz DB-a su svedočili da se opstrukcija vodi upravo iz tajne službe. Glavni inspektor Dragan Kecman je bio životno ugrožen, i to nije ispitano. Čak optuženi do skora da je neposredni ubica, Miroslav Kurak, nije nikada uhapšen, suđeno mu je u odsustvu, a postoje podaci da je više puta izbegao hapšenje u poslednjem trenutku i to nikada nije ispitano“, naveo je u emisiji Newsnight novinar Vuk Cvijić.

da su svedočenje Legije potvrdila i braća Simović, ali i podseća na slučajeve ubistva Ivana Stambolića i pokušaj atentata na Vuka Draškovića.

„Imamo pravosnažnu presudu potvrđenu na tri sudske instance za ubistvo Stambolića i atentat na Draškovića u Budvi u kojoj piše da je Slobodan Milošević naredio ubistva svojih političkih protivnika iz niskih pobuda, a da je naređenje izdao Radomiru Markoviću. Setimo se i tog vremena i sramnog teksta u Ekspres politici „Ćuruvija dočekao bombe“. To je bila uvertira, medijski progon koji je je naručila Mira Marković. Imamo svedočenja bliskih prijatelja Ćuruvije da je Mira Marković pre ubistva i pretila Ćuruviji, tako da su motivi vrlo jasni“, rekao je Cvijić.

Komentarišući izjave ministarke pravde Maje Popović i premijerke u tehničkom mandatu Ane Brnabić, Cvijić je rekao da ministarka treba da odgovori na neka druga pitanja.

„Ministarka pravde treba da se oglasi o tome kako se neki iz pravosudnog sistema nalaze u aplikaciji Skaj, koju koriste kriminalci. Trebalo je da se oglasi i o ugroženosti svedoka u zatvoru koji je u nadeležnosti njenog ministarstva. Isto tako teba da objasni neobične posete Radomiru Markoviću dok je istraga bila u toku, kao na primer posetu izaslanika predsednika Srbije (Tomislava Nikolića). Brnabićkina priča je samo šminka, to je zapravo priča sekretarice predsednika i ministarke pravde“, zaključio je Cvijić.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend