07. feb 2024.

Dvoje sudija iz veća koje je oslobodilo optužene za ubistvo Ćuruvije ranije već oslobađalo Radonjića i Romića

Predsednica sudskog veća Apelacionog suda, koje je oslobodilo optužene za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, već je ranije oslobađala funkcionere Službe Milana Radonjića i Ratka Romića u procesu za pokušaj ubistva Vuka Draškovića u Budvi. Nije jedina. Još jedan član sudskog veća u slučaju Ćuruvija je tada oslobodio Radonjića i Romića - Dragan Ćesarović

Ilustracija: Mane Radmanović

“Sudija koja je oslobodila ubice Ćuruvije iz BIA je i Dušanka Đorđević, žena bivšeg šefa VI uprave DB (BIA), sada advokata Aleksandra Đorđevića, pratioca Mire Marković. Predsednik veća Nada Hadži Perić učestvovala je u oslobađanju atentatora na Vuka Draškovića, iste ekipe iz BIA.”

Ovako je glasio tvit advokata i političara Aleksandra Olenika, dan nakon što je u petak 2. februara objavljena šokantna presuda Apelacionog suda, kojom su oslobođeni optužbi bivši visoki funkcioneri Resora državne bezbednosti – Radomir Marković, Milan Radonjić, Ratko Romić i bivši pripadnik zloglasne Jedinice za specijalne operacije, Miroslav Kurak.

Cenzolovka je ranije objavila ko su sudije koje će doneti ovu presudu. Na osnovu njihovih biografija nije se moglo mnogo očekivati, ali ova dva podatka koje je Olenik izneo nisu bila poznata javnosti, a predstavljaju važne kockice u mozaiku koji pokazuje da je potraga za pravdom u slučaju Ćuruvija bila unapred izgubljena.

Advokat Olenik je za Cenzolovku potvrdio da je predsednica Veća Nada Hadži Perić bila među sudijama koje su avgista 2013. godine oslobodile trojicu bivših pripadnika DB i to: Milana Radonjića, Ratka Romića i Stevana Bastu. Oni su prethodno u prvostepenom postupku bili osuđeni zbog učešća u pokušaju atentata na lidera SPO Vuka Draškovića 2000. godine u Budvi.

Nije predsednica Veća jedina. Još jedan sudija bio je član veća koje je tada oslobodilo Radonjića i Romića. Sudija Dragan Ćesarović je još jedno ime koje se ponavlja u oba slučaja – i u procesu za pokušaj atentata u Budvi i za ubistvo Ćuruvije.

Olenik nam je potvrdio i da postoje fotografije, objavljene u medijima, na kojima se vidi advokat Aleksandar Đorđević među okupljenima koji su pratili Mirjanu Marković sa aerodroma u Beogradu na let za Moskvu, gde je zauvek postala nedostupna za sud u Srbiji.

Supruga Aleksandra Đorđevića, Dušanka Đorđević, verovatno je bila u sukobu interesa kada je učestvovala u sudskom veću koje je sudilo pripadnicima Službe u kojoj je radio i njen suprug, ali to pitanje nije tokom suđenja postavljeno.

Da podsetimo, Apelacioni sud je, usvajanjem žalbi odbrane i delimičnim usvajanjem žalbe tužilaštva, preinačilo prvostepenu presudu i bivšeg načelnika RDB-a Radomira Markovića oslobodilo od optužbe da je podstrekivao na ubistvo Slavka Ćuruvije, bivšeg načelnika beogradskog centra RDB-a Milana Radonjića oslobodilo optužbe za organizovanje, a bivšeg pripadnika rezervnog sastava JSO Miroslava Kuraka i agenta Druge uprave RDB-a Ratka Romića oslobodio optužbe da su izvršili ubistvo.

 

NAPOMENA: Tekst je ispravljen 8. februara u 11.00. U četvrtom pasusu je pogrešno pisalo da je presuda za atentat na Vuka Draškovića u Budvi ukinuta 2016. godine. Apelacioni sud sud je 2013. ukinuo prvostepenu presudu kojom je troje nekadašnjih čelnika beogradskog RDB-a osuđeno na kazne zatvora za atentat na lidera SPO Vuka Draškovića u Budvi.

Prvostepenom presudom za pomaganje u pokušaju ubistva Vuka Draškovića u Budvi 15. juna 2000. godine na zatvorske kazne bili su osuđeni Milan Radonjić (8 godina), nekadašnji šef beogradskog Centra DB-a u Beogradu, Stevan Basta (7 godina) i Ratko Romić (7 godina), nekadašnji načelnici ove službe. Apelacioni sud naložio je novo suđenje. Apelacionim većem je tada predsedavala sudija Sonja Manojlović, a članovi Veća bili su, kao što smo već objavili, sudije Nada Hadži Perić i Dragan Ćesarović. U ponovljenom suđenju, oni su oslobođeni, a oslobađajuću presudu potvrdio je Apelacioni sud.

Na grešku nam je ukazao advokat Vladimir Gajić, koji je u tom predmetu zastupao lidera SPO.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend