02. feb 2018.

YUCOM objavio publikaciju o sudskim postupcima protiv novinara i medija

Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM je objavio publikaciju „Novinari i mediji na sudu 2015 - 2017" koja je nastala je u okviru projekta „Odnos pravosuđa prema slobodi medija“.

YUCOM je tokom 2017. godine pratio sudske postupke koji se vode protiv novinara i medija. Oni su odbrani na osnovu odgovora na upitnike poslate na adrese više od 500 medija i medijskih udruženja. Posebna pažnja je posvećena mogućnosti praćenja postupaka koji se vode van Beograda, a koji se tiču slobode medija, kao i predmetima u kojima su tužioci javni funkcioneri ili bliska lica.

Na osnovu odgovora na upitnike, pored Beograda su odabrani i Niš, Novi Sad i Kragujevac, kao gradovi kojima je posvećena posebna pažnja prilikom prikupljanja podataka za analizu postupaka protiv novinara i medija.

Analizom su obuhvaćeni parnični, krivični i prekršajni postupci, postupci za privredne prestupe, kao i postupci pred Upravnim i Ustavnim sudom, a u kojima se novinari i mediji mogu pojaviti kao stranke u postupku.

Uočeni izazovi kao i poteškoće na koje je YUCOM naišao tokom realizacije projekta predstavljali su osnovu preporuka koje su sastavili i uputili svim relevantnim državnim institucijama, medijima, medijskim udruženjima kao i javnosti, a koje će predstavljati i značajan alat za buduće zagovaranje za izmene postojećih propisa i praksi.

Publikacija je podržana od strane Fondacije za otvoreno društvo.

Publikaciju možete preuzeti OVDE.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend