11. nov 2020.

Žaklina Tatalović: „Nezgodna“ novinarka

Novinarka N1 Žaklina Tatalović ponovo je bila meta seksističkog napada.

Najprizemnije uvrede ovoga puta izrekao je folk pevač Aca Lukas gostujući na Pinku u emisiji Hit tvit.

Prethodno je Žaklinu mesecima vređao vlasnik i glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević objavljujući njene fotografije na Tviteru uz pogrdne komentare.

Ako se od ove dvojice i moglo tako nešto očekivati, jer im kultura ophođenja i kućno vaspitanje nisu na zavidnom nivou, iznenađujući je izostanak reakcije Aleksandra Šapića, nekadašnjeg vaterpolo heroja nacije koji je ćutao i gledao u pod dok je Lukas u svom maniru vređao novinarku.

Napadi na Žaklinu ukazuju nam na nekoliko stvari.

Prva je da živimo u patrijarhalnom društvu sa poremećenim sistemom vrednosti gde ćete, ako nemate šta argumentovano ženi da kažete, reći da je debela ili kurva.

Nekažnjeno, jer su nam i institucije ostale u nekim zaostalim vremenima.

Zatim, gledajući ko upućuje uvrede, jasno je da je ta retorika samo naglašena i pojačana u odnosu na onu koju koristi predsednik Srbije obraćajući se nezavisnim i objektivnim medijima i novinarima.

A Žaklina mu je posebno na tapetu jer je redovna na konferencijama za medije i uvek postavlja „nezgodna“ pitanja.

Tu dolazimo i do poslednje stavke koja je pored svih prethodnih podjednako tragična, samo u drugom planu.

Situacija sa Žaklinom Tatalović je jasan pokazatelj u kakvom je stanju novinarstvo u Srbiji.

Za one koji je vređaju, pobornike vlasti, Žaklina je neprijatelj broj jedan.

Za druge, pak, Žaklina je heroj kojoj pola Srbije aplaudira.

Međutim, ona nije ni jedno ni drugo.

Ona je jednostavno novinar kakav bi svaki medijski poslenik trebalo da bude – profesionalan, objektivan, koji postavlja pitanja od interesa za javnost, a ne naručena.

Kada bi takvih novinara i medija bilo više, ne bi bilo ovakve vrste polarizacije i znali bismo da živimo u uređenom društvu.

U ovom trenutku, miljama smo od toga daleko.

„Novinarka sam skoro dve decenije. Za to vreme stekla sam veliko iskustvo i doprinela da televizije na kojima sam radila, BK, Foks, Prva, postanu najgledanije. Cilj mi je da dok objektivno izveštavam gledaoce, to sa mnom radi i moja televizija. Zato je prelazak na N1 jedini logičan potez, jer je to jedina televizija na kojoj danas možete da čujete drugačije mišljenje i da se objektivno informišete. Novinari N1 vam govore kako jeste, a ne kako bi neko želeo da bude i to je glavni razlog zašto sam otišla sa Prve“, izjavila je Žaklina nakon prelaska na N1, ističući da ne želi da radi u medijima u kojima joj urednik govori šta na konferencijama ne sme da pita.

Dugo je kao novinar pratila rad Aleksandra Vučića.

Javno je kasnije govorila i o tome kako je zvao vlasnike medija tražeći da se određeni novinar otpusti, ali i koliko je opsednut Tviterom i komentarima o njemu.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend