15. dec 2019.

Zaštitnik građana predlaže platformu koja beleži sve napade na novinare

Zaštitnik građana Zoran Pašalićrekao je da ta institucija želi da napravi platformu u kojoj bi bilo jasno zabeleženo ko je i kad izvršio pritisak, diskreditaciju ili vređanje novinara.

Foto: Medija centar Beograd

Govoreći o nedavnoj višesatnoj blokadi zgrade Radio-televizije Srbije (RTS), Pašalić je za TV Pink istakao da za instituciju Zaštitnika građana nije bitno koji je medij u pitanju, kada se radi o napadima na medijske kuće.

„Osudili smo blokadu RTS, napade na novinare Kurira, napad na novinare N1“, rekao je Pašalić.

Dodao je da ta institucija želi napraviti platformu u kojoj bi bilo jasno zabeleženo ko je i kad izvršio pritisak, diskreditaciju ili vređanje novinara.

Pašalić je istakao i da je finansijski status medija „jako loš“.

Pritužbe građana na izvršitelje

Govoreći o pritužbama građana iz oblasti pravosuđa, zaštitnik građana je rekao da se građani toj instituciji najviše žale na dužinu trajanja postupaka ili problem izvršenja presuda.

Pašalić je za televiziju Pink rekao da institucija Zaštitnika građana ne želi da kontoriliše ili utiče na rad sudija, već da se kao i u većini zemalja u Evropi, kontroliše suđenje u razumnom roku.

On je rekao da kada se radi o izvršenju, javni izvršitelji moraju da objave prodaju na oglasnoj tabli, ali i elektronskim putem, kao i da se sistem uručivanja izvršenja mora obaviti na adekvatan način.

Pašalić je naveo da ta institucija nije protiv izvršenja, već postavlja pitanje opravdanosti i neophodnosti visine troškova izvršenja.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend