04. nov 2021.

Pašalić: Novinari i dalje izloženi napadima, uvesti prekršajne sankcije koje će se izvršavati odmah

Zaštitnik građana Zoran Pašalić izjavio je danas da su novinari u Srbiji i dalje izloženi brojnim pritiscima i raznim verbalnim i fizičkim napadima i najavio da će predložiti da za takva dela budu uvedene prekršajne sankcije koje će se izvršavati odmah.

Foto: Medija centar Beograd

„Insistiraću na proširenju kaznenih odredbi za verbalne i fizičke napade i pritiske na novinare i predložiću prekršajne sankcije koje će se izvršavati odmah jer sam primetio da je neefikasnost u kažnjavanju uzrok novih napada, čiji je broj prošle godine povećan“, rekao je Pašalić u pisanoj izjavi.

Pašalić je, povodom Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima, naveo da traži strožije kazne odgovornima za pretnje i napade na novinare, kao i da se reše fizički napadi na novinare i njihovu imovinu koji do danas nisu rešeni.

„Jedan od načina efikasnije zaštite novinara predstavlja formiranje jedinstvene platforme za zaštitu novinara od napada i pritisaka, koju je ova institucija inicirala. Platforma će ukazati na greške u načinu rada i propuste što će Zaštitniku građana dati mogućnost da inicira izmene aktuelnih propisa“, naveo je Pašalić.

Pašalić je dodao da je tehnička izrada platforme završena i da je u nju unet deo podataka i još jednom pozvao novinarska udruženja da Zaštitniku građana dostave sistematizovane podatke o napadima i pritiscima na novinare kako bi platforma što skorije bila dostupna javnosti.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend