16. okt 2020.

Konsenzus o napadu na novinare

Zaštitnik građana Zoran Pašalić založio se danas za formiranje jedinstvene baze podataka o svim vrstama napada na novinare, koja bi - osim verbalnih i fizičkih napada - sadržala i parametre koji određuju sve vrste ekonomskih pritisaka kojima su izloženi predstavnici ove profesije u obavljanju posla, saopšteno je iz kancelarije Zaštitnika.

„Posebnu pažnju treba posvetiti ekonomskim pritiscima kojima su novinari svakodnevno izloženi a koji se pokazuju kao najvažniji za njihovo obavljanje posla. Takvim pritiscima dovodi se u pitanje svakodnevni život i rad novinara, njihov opstanak u redakciji, a na duže staze i opstanak ove profesije“, ocenio je Pašalić nakon sastanka Radne grupe za izradu akcionog plana za primenu Medijske strategije.

Pašalić je na sastanku, koji je organizovalo Ministarstvo kulture i informisanja, izjavio kako bi trebalo formirati jedinstvenu bazu koja bi sadržala i ekonomske pritiske i dodao da se, prema evidenciji pritužbi koje dobija Institucija Zaštitnika građana, iza većine problema koje imaju novinari nalaze ekonomski status i položaj.

Zaštitnik građana je naglasio da ova institucija ima poverenja u postojeće baze podataka o napadima na novinare koje su napravila strukovna udruženja, ali da je problematično što se ti podaci ne podudaraju.

„U svakoj profesiji često postoje subjektivna gledišta o tome šta treba da budu parametri i na koji način nešto treba da se određuje. Najobjektivnije parametre i kriterijume može da pruži nezavisno telo i zbog toga se Zaštitnik građana stavlja na raspolaganje za tu vrstu posla, ukoliko se sa tim saglase sva novinarska udruženja“, rekao je Pašalić na sastanku.

Da bi se to ostvarilo, važno je koliko će novinarska udruženja prihvatiti da neko ko je nezavistan i neće gledati subjektivno definiše i evidentira po grupama ono što su evidentirala novinarska udruženja i tužilaštva, a što je sve najčešće u međusobnom nesaglasju, rekao je Pašalić, zalažući se za konsenzus da ta platforma objedinjuje postojeće baze i sve ono što do sada nije ulazilo u evidenciju.

„Institucija Zaštitnika građana je spremna da u tehničkom smislu potpuno podrži formiranje takve baze. Za to je potreban konsenzus svih udruženja i novinara koji bi se uključili u rad ove platforme“, naglasio je Pašalić.

On je najavio da će, u najskorije vreme, Institucija Zaštitnika građana po podacima o napadima na novinare kojima raspolaže, napraviti sistematizovanu bazu onoga šta bi sve trebalo da se evidentira i da bi u nju, uz saglasnost svih novinarskih udruženja, bili uneti već zabeleženi pritisci i napadi na novinare kao i podaci javnog tužilaštva, navedeno je u zaopštenju Zaštitnika građana.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend