16. okt 2020.

E, smaraš me

Prvo je Miša Vacić, vođa Srpske desnice, sa svojim istomišljenicima bahato pokušao da prekine u CZKD program jer mu se nije dopala izložba o ratnim zločinima. U BIGZ-u zamalo da se održi koncert neonacista i nikom ništa.

U Galeriju Stara Kapetanija upala su desetorica huligana, bacili suzavac, demolirali izložbu jer im se nije dopao crtež na kome je „beba sa sekirom u glavi“ i nikom ništa.

To praktično znači da ste, kada vam se nešto ne dopada, slobodni pristupiti destrukciji.

Ne sviđa vam se što do vas u autobusu stoji čovek bez maske? Udrite po njemu!

Slučaj sa nedopadanjem strip crteža koji, podsećanja radi, datira iz devedesetih kada je sadašnji predsednik pozivao da se za jednog ubijenog Srbina likvidira 100 Muslimana, naročito je zanimljiv.

Huligani su se navodno toliko uzbudili oko crteža da su na kraju zaboravili da ga pocepaju.

Ostao je da leži na podu Galerije.

Umetnica koja je bila dežurna u Galeriji u vreme upada osmelila se da priđe kolovođi i pokuša da mu objasni da ne iskaljuje svoj bes na radovima jer je to umetnost, nije stvarnost, na šta joj je on uzvratio da ga smara.

Ta njegova opaska „E, smaraš me“ je toliko slična onom svakodnevnom prevrtanju očima predsednika Aleksandra Vučića kada mu slobodnomisleći novinari postave pitanje.

Svako malo im poručuje „nemojte vi da se brinete“, valjda se još uvek suzdržava od kolokvijalnog „nemojte da me smarate“.

Možda vođa huligana i zna da uoči razliku između umetnosti i stvarnosti, pa ga je utoliko više smarala umetnica svojim objašnjenjima.

Ali njega je i za to briga.

Došao je zajedno sa svojim drugarima da obavi šta ima i da nas podseti na ono što nam i vlast svaki dan poručuje – da ih smaramo jer ih je baš briga.

Slučaj u Kapetaniji je zanimljiv i po tome što su mu prethodile pretnje preko društvenih mreža, koje su prijavljene policiji, što su u njih spadale i one pretnje smrću, paljenjem galerije, otvaranjem lobanje autorima.

Optuživali su ih da su satanisti, masoni, soroševci, rečju, da su izopačena sorta kad crtaju bebe s razvaljenom lobanjom.

A te 1937. godine u osvit fašizma u minhenskom Arheološkom institutu svečano je otvorena izložba „Degenerativne umetnosti“, na kojoj su bila izložena remek-dela ekspresionizma, kubizma, dadaizma, nadrealizma i Bauhausa.

Degenerativna-izopačena umetnost. Zvuči poznato? Razmislite o tome. Ako vas ne smara…

Komentar redakcije Danasa

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend