27. okt 2022.

Zašto su Vučić, Brnabić i Đukanović najviše napadali Danas i medije iz UM

Predsednik Aleksandar Vučić je od aprila do jula napao kritičke medije i novinare 16 puta, rame uz rame sa Vladimirom Đukanovićem i drugim funkcionerima SNS-a. Najčešće su (četiri od pet puta) napadali medije Junajted grupe – N1, Novu S i Danas, pokazuje monitoring Slavko Ćuruvija fondacije.

Snimak ekrana, TV Pink

Od aprila do jula ove godine Slavko Ćuruvija fondacija je u medijima i na društvenim mrežama uočila da su političari 68 puta napali kritičke medije ili novinare. Kako je u pojedinim slučajevima pominjano više redakcija ili njihovih zaposlenih, zabeležena su ukupno 84 negativna pominjanja kritičkih novinara.

Napadi su u 83,8 odsto slučajeva dolazili od članova vladajuće Srpske napredne stranke (SNS), iz koje su se, po brojnosti, istakli napadi Aleksandra Vučića, Vladimira Đukanovića i Ane Brnabić.

Za četiri meseca Ana Brnabić je najmanje 10 puta napala kritičke medije, a pokazala se, pre svega, kao ekspertkinja za prozivanje lista Danas. Prema njenom mišljenju, „vređanje građana” je „uređivačka politika Danasa”. A osim uređivačke politike, zasmetao joj je i Danasov izbor sagovornika, koji je za nju nastavak „poniranja” tog lista.

Nas su nazivali i fašistima, kao i drugim ustaljenim epitetima za nezavisne i kritičke medije. Jasno je da sve ove etikete dolaze „iz kuhinje“ predsednika Srbije.

Profesor prava Bojan Pajtić ocenjuje za Danas da Aleksandar Vučić nije slučajno bio Miloševićev ministar informisanja, te da je iza njega duga istorija gušenja i gaženja nezavisnih medija.

– Autoritarni političari ne podnose slobodnu reč i preziru kritiku, ne štedeći novac građana da bi upravo njih doveli u poziciju da čame u medijskom mraku. Višegodišnji obračun režima sa institucionalnom opozicijom je doveo do toga da nema pojedinačne opozicione stranke koja bi se usudila da sama izađe na izbore čak ni u uslovima smanjenog cenzusa od pet odsto. Sledeća meta su nezavisni mediji. Prozivanje medija je još i bezazleno u odnosu na to na šta je SNS sve spreman da bi uništio pluralizam mišljenja i svaku kritičku reč u ovoj zemlji – ističe Pajtić.

Novinar Nedim Sejdinović navodi za Danas da naprednjaci zapravo vode specijalni rat, poznat kao princip spaljene zemlje, protiv nezavisnih medija i novinara, sa ciljem da unište bilo kakav oponentni glas u javnosti.

– Taj specijalni rat je zapravo pohvala za ono malo preostalih medijskih profesionalaca u zemlji, jer se pokazuje da oni, predanim radom, predstavljaju ozbiljnu pretnju i odličnog kontrolora bahatoj, visokokoruptivnoj i bezobalnoj vlasti koja svakodnevno produkuje afere. Rat se sastoji, sa jedne strane, od svakovrsne marginalizacije nerežimskih medija, kojima mnogi građani nemaju pristupa, i sa druge strane – od pretnji, prozivki i ucena. Informacije o ovoj vlasti, informacije da je car odavno go – prodiru i tamo gde to režim ne očekuje, pa je to dodatni razlog za nervozu. Verujem da će napadi na nezavisne medije i novinare biti sve jači kada vlast oseti da je ugrožena. Neću da širim paniku, ali mi se čini da su ljudi koji danas „drmaju“ našim životima spremni na sve – poručuje Sejdinović.

Saradnik Instituta za fiziku Sloboda Prvanović kaže za Danas da objektivne medije Vučić doživljava na isti način kao što je zla kraljica u bajci doživljavala ogledalo.

– Njemu je patološki potrebna potvrda o njegovoj veličanstvenosti, istorijskoj veličini, premudrosti i vizionarskoj nepogrešivosti, a objektivni mediji mu daju pravu sliku njegove propale politike i uloge sveopšteg upropastitelja Srbije. Srdžba i bes koje često ne može ni da kontroliše, a ne tek da zauzda, jesu manifestacija želje da slomi svako medijsko ogledalo koje ga iritira jer je prikazalo njemu nepodnošljivu sliku stvarnosti. On će, naravno, nastaviti da mrzi objektivna medijska ogledala i nesumnjivo će, na podmukli i prikriveni način, pokušavati da ih slomi – zaključuje Prvanović.

U monitoringu Slavko Ćuruvija fondacije navodi se da je retoriku, inače tipičnu i za tabloide, kojom se kritički mediji predstavljaju kao oni koji rade protiv Srbije, Ana Brnabić primenila rekavši da „deo medija u Srbiji ima neverovatnu želju da prenese svakog i svašta ukoliko ima da kaže nešto protiv Republike Srbije ili Srba na Kosovu i Metohiji”.

Toj retorici pridružio se i Vučić izjavom da „umire od sreće” kada „ga napadaju hrvatski mediji ili N1”, jer „onda zna da je uradio nešto dobro za svoju zemlju i svoj narod”.

„Tajkunski medij Nova S u svojoj bezumnosti ne preza da otvoreno pokazuje mržnju prema Srbiji i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću”, smatra član SNS-a Nebojša Bakarec.

Ovakav odnos prema kritičkim medijima član SNS-a Lav Pajkić ilustrovao je objavom na Instagramu, kojom je uporedio Danas, Novu i N1 sa vođama ustaških logora u Jasenovcu.

Nivo dalje otišao je Vojislav Šešelj, koji je u jutarnjem programu nacionalne TV Pink predstavio knjige u kojima brutalno vređa i etiketira kao izdajnike novinarku Danasa Snežanu Čongradin i novinara Milojka Pantića, podsećaju u monitoringu Fondacije.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend