04. maj 2023.

Znaju li zrenjaninski novinari ko su u njihovom gradu kontakt tačke za prijavu potencijalnih napada?

Nezavisno društvo novinara Srbije objavilo je ažuriranu listu kontat tačaka u tužilaštvima i policijskim upravama u Srbiji gde novinari mogu da prijave napade, ukoliko im se dogode.

U Zrenjaninu su to Suzana Cvetković, zamenik javnog tužioca u Višem javnom tužilaštvu Zrenjanin i Gordana Putić, zamenica javnog tužioca u Osnovnom javnom tužilaštvu u Zrenjaninu.

Takođe, napade novinari u Zrenjaninu treba da prijave i u Policijskoj upravi u ulici dr Zorana Kamenkovića 10, na brojeve telefona 023/587-500, 064/7287-500 ili na mejl: portparolpuzr@mup.gov.rs

A sa kakvim se sve pritiscima i zdravstvenim rizicima novinari na svom poslu suočavaju, najbolje ilustruju rezultati pilot ankete koju je nedavno uradila Misija OEBS u Srbiji, u kojoj novinari navode da su ključni uzročnici stresa kratki rokovi i veliki broj radnih zadataka sa jedne, a potplaćenost i finansijska neizvesnost sa druge strane.

Odmah za njima slede spoljni pritisci i pretnje, kojih je neuporedivo više nego pritisaka i pretnji unutar redakcije.

Polovina ispitanika u ovoj anketi navela je da je doživela mobing u blažoj ili težoj formi, pa je zaključeno da je 62,2 odsto ispitanih novinarki i novinara doživelo neku formu mobinga tokom karijere.

Kao izražen problem koji pogađa novinare naveden je sindrom sagorevanja na radnom mestu, a uzrokovan je hroničnim stresom na poslu.

Dugoročne posledice sindroma sagorevanja kreću se od anksioznosti i depresije, do srčanog ili moždanog udara, drugih kardiovaskularnih ili neuroloških tegoba, razvoja dijabetesa, Hašimotove bolesti i drugih oboljenja tiroidne žlezde.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend