10. jun 2021.

Stepanović: Incident zbog snimanja kod Linglonga skandal i poniženje (VIDEO)

Urednica časopisa Nova ekonomija Biljana Stepanović rekla je povodom incidenta u Zrenjaninu, kada je obezbeđenje fabrike guma Linglong ometalo novinare, da je skandal da neko sprečava slobodno snimanje na javnoj površini.

Stepanović je za N1 rekla da se kineski investitori “uvek ponašaju onako kako im zemlja domaćin dozvoli”.

“Ako striktno tražite da poštuju propise, ekološke i svake druge, oni to rade”, rekla je ona, uz ocenu da se incident “negativno odražava na naše ljudsko dostojanstvo”.

Dodaje da je država prvo trebalo da donese studiju ekoloških posledica fabrike guma u Zrenjaninu, koji “ionako nema ni vodu”.

“A kod nas su prvo došli Kinezi, dato im je zemljište, a onda se sad rade studije”, rekla je Stepanović.

Upitana o nacrtu fiskalne strategije, ona kaže da bi bilo dobro ako je vlast ispoštuje, ali da sledi izborna godina i povećano trošenje i “motivisanje birača”.

“To je specijalitet ove vlasti”, rekla je urednica Nove ekonomije.

Na pitanje o aranžmanu sa Međunarodnim monetarnim fondom, Stepanović kaže da MMF stalno kontroliše kako se troši novac, a to ovoj vlasti “nije u interesu”, pa se umesto toga zadužuje drugde.

“Hoće savetodavni aranžman, da kažu – nas podržava MMF, mi postupamo po njihovim uputstvima. To dobro zvuči za kreditore i domaću upotrebu”, rekla je ona.

Za razliku od MMF-a, Kina ne kontroliše kako se troše krediti koje daje, ali će račun da se ispostavi kasnije, kaže Stepanović.

Ona ocenjuje da se privreda bolje “drži” pod udarom krize izazvane koronavirusom nego što se očekivalo.

Sa druge strane, smatra da pomoć građanima nije ciljana na one kojima je zaista potrebna.

“To je sve iz zaduženja. Preko milijardu evra smo morali da se zadužimo za tih 100 evra plus dva puta po 30. To ćemo da vraćamo sa kamatom”, rekla je Stepanović.

Ne misli da će kriza uticati na strane investicije, jer će “investitori nastaviti da dolaze ako im se bude toliko izlazilo u susret”, i ističe da su strani investitori “ravnopravniji” od domaćih.

“Mi stalno govorimo o stranim investicijama, a ja mislim da svaku zemlju bazično podižu domaće investicije”, rekla je Biljana Stepanović.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend