02. feb 2017.

Budućnost novinarstva u eri post-istine

Mreža za etičko novinarstvo (EJN) objavila je izvještaj koji analizira etičke izazove za novinare u vremenu koje se sve češće naziva erom post-istine.

Kakva je budućnost novinarstva u vremenu kada se čini da javnost sve manje zanimaju činjenice i odgovorno izvještavanje? – pitanje je koje postavljaju autori novog izvještaja Mreže za etičko novinarstvo (EJN). U vrijeme kada je kovanica „post-istina“ izabrana za riječ 2016. godine i u vrijeme korištenja naziva „alternativne činjenice“ za interpretacije tvrdnji političara, mediji i novinari se nalaze pred jedinstvenim etičkim i profesionalnim izazovom.

Autori se bave analizom medijskog izvještavanja o Brexitu i američkim predsjedničkim izborima, te pojavom tzv. lažnih vijesti, koje pokazuju snagu novih tehnologija u proizvodnji i širenju (ne)tačnih informacija, no ne ostaju fokusirani samo na Evropu i Ameriku. Posebna poglavlja izvještaja posvećena su informacijskom ratu između Indije i Pakistana, utjecaju tekućih konflikata na medije u Africi te globanom porastu govora mržnje.

Ono što, pored analiza i globalne slike stanja medijske etike i istinitog izvještavanja, izvještaj čini vrijednim resursom za novinare i sve one koje zanimaju pitanja medijske etike, su uputstva i smjernice za provjeru informacija, zaštitu izvora, identifiikaciju govora mržnje, blokiranje web sajtova koji šire lažne vijesti i prepoznavanje huškačkih objava i ratne i druge propagande.

Kompletan izvještaj pod nazivom „Etika u vijestima: Izazovi za novinarstvo u eri post-istine“ dostupan je ovdje.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend