10. maj 2018.

Đukanović o napadu na novinarku: Suzbiti bahatost kriminala

Novoizabrani predsednik Crne Gore i lider vladajuće DPS Milo Đukanović osudio je napad novinarku podgoričkih Vijesti Oliveru Lakić, uz ocenu da taj slučaj potvrđuje da "država mora suzbiti bahatost kriminalnih struktura".

„Država mora odlučnom i sinhronizovanim akcijom bezbednosnih i pravosudnih organa suzbiti očiglednu bahatost kriminalnih struktura“, rekao je Đukanović u intervjuu za lokalni Radio Danilovgrad.

On je kazao da je napad na novinara, u svakoj pravno uređenoj državi i demokratski uređenom društvu, napad na slobodu izražavanja i na demokratiju.

„Time, to je napad i na ono što je strateški cilj Crne Gore – da u dogledno vreme bude deo slobodnog i razvijenog evropskog društva“, ocenio je Đukanović.

Prema njegovim rečima, specifičnost nasilja nad novinarkom je i u tome što je „načinom njegovog izvršenja, jasno da se nije želela naneti šteta samo novinarki Lakić“.

„Ovim se želela posejati sumnja i naneti moralna i politička šteta određenim javnim ličnostima, delovima državnog sistema, pa i samoj državi Crnoj Gori“, smatra Đukanović.

Po njegovim rečima, imperativ da se u najkraćem mogućem roku otkrije „ko se to u Crnoj Gori oseća toliko moćnim, da može ovakvim sredstvima nanositi štetu državi i menjati sliku koja o njoj postoji danas u međunarodnom okruženju“.

Novinarka podgoričkih Vijesti Olivera Lakić ranjenja je u utorak uveče u nogu i leči se u bolnici u Podgorici. Ona je van životne opasnosti.

Novinarka je pisala o organizovanom kriminalu i ranje je bila meta napada. Nakon serije tekstova o nelegalnoj proizvodnji cigareta, napadnuta je 2012. godine. Nalogodavci tog napada nisu poznati, niti su istažitelji ispitali navode iz njenih tekstova.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend