10. maj 2018.

Vujanović: Napad na novinarku „Vijesti“udar na slobodu medija

Predsednici države, parlamenta i Vlade, Filip Vujanović, Ivan Brajović i Duško Marković, najoštrije su sinoć osudili oružani napad na novinarku „Vijesti“ Oliveru Lakić.

Kako prenosi RTCG, Vujanović u reagovanju navodi da napad na Oliveru Lakić doživljava i kao napad na slobodu medija, koja je, kako je rekao, „jedan od važnih temelja demokratskog društva“.

„Predsjednik očekuje efikasnu istragu kojom će se otkriti izvršioci i eventualni nalogodavci uz njihovo najstrožije kažnjavanje“, saopšteno je iz kabineta Vujanović.

Šef crnogorskog parlamenta je kazao da očekuje da će nadleženi državni organi u najkraćem roku rasvetliti ovaj slučaj.

Iz Markovićevog kabineta je saopšteno da su sloboda medija i neometan rad novinara temeljno opredjeljenje Vlade.

„Od nadležnih zahtijevam brzu i efikasnu istragu kojom će biti otkriveni motivi napada, napadači i njihovi eventualni saučesnici i nalogodavci“, poručio je premijer.

Povodom napada na novinarku Oliveru Lakić oglasio se ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić.

„Najoštrije osuđujem brutalan napad na novinarku Oliveru Lakić. Lično sam zgrožen činjenicom da se neko usudio da na ovako kukavički način izvrši nasilje nad jednom ženom. Uprava policije – Ministarstvo unutrašnjih poslova, učiniće sve da se istraže motivi i pronađu i procesuiraju izvršioci. Preduzećemo sve zakonom propisane aktivnosti da se rasvijetli slučaj i izvršilac privede pravdi. Uvjeravam vas da Vlada, Ministarstvo i ja lično ostajemo privrženi zaštiti slobode medija i bezbjednosti novinara kao jedne od najvažnijih vrijednosti svakog demokratskog društva“, naveo je Nuhodžić.

Ministarstvo kulture je, uz najoštriju osudu napada na novinarku Oliveru Lakić, ocenilo da je to ujedno i napad na medijsku delatnost u Crnoj Gori.

„Upoznati sa radom novinarke Lakić, a u potpunosti znajući kompleksnost tema kojima se bavi duži niz godina, ovaj čin smatramo nedopustivim, uz vjeru da će počinioci biti identifikovani i procesuirani u najskorijem periodu. Večerašnji napad akt je usmjeren i protiv demokratije na kojoj počiva naše društvo. Stoga, država će pokazati da ima jasan i odlučan odgovor na svaki pokušaj nasilja i zastrašivanja medijskih djelatnika“, saopštili su iz tog resora, prenosi RTCG.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend