24. nov 2022.

Dodik o Javnom servisu BHRT kao „servisu muslimana“, brojne reakcije

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da Javni servis BiH BHRT ne treba da postoji, zato što je samo, kako je rekao, javni servis "muslimana". On je naveo da to potvrđuje i činjenica da je BHRT onemogućio građanima, posebno u Republici Srpskoj, da gledaju sve utakmice na Svetskom prvenstva u fudbalu.

Dodik je naglasio da su odlukom da prenos 18 utakmica ustupe „samo jednom muslimanskom telekom-operateru (BH Telekomu)“, iz BHRT direktno prekršili zakon i dodatno se identifikovali kao servis samo jednog naroda u BiH.

„Srpska navija za Srbiju i nama utakmice Srbije može komentarisati samo onaj ko otvoreno navija za Srbiju“, naveo je on na Tviteru.

U komentarima ispod Dodikovog tvita pojedini su pitali Dodika „šta rade dva srpska člana Upravnog odbora BHRT-a“ i „koja je njihova uloga, ako ne rade ništa korisno“.

„Taj ‘muslimanski operater’ je platio prava prenosa i ustupio većinu utakmica BHRT da bi svi mogli gledati. Da ste se vi pitali, u državi ne bi niko ništa sa prvenstva očima video“, napisao je jedan od tviteraša.

U nekima od komentara navedeno je da Dodik, koji se zaklinje u Ustav, krši taj akt, pa Bošnjake pogrdno naziva „mislimanima“, dok pojedini tviteraši Dodiku sugerišu da putem specijalnih i paralelnih veza dogovori sa vlastima u Srbiji da se Svetsko prvenstvo u RS može gledati putem RTS-a.

U vreme svog direktnog prenosa utakmica sa Svetskog prvenstva u Kataru, RTS zatamni svoje kanal u kablovskoj mreži m:tel-a, jer su autorska prava prenosa utakmica ograničena samo na područje Srbije.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend