26. jan 2023.

EFJ i IFJ pozivaju da u Republici Srpskoj kleveta ostane u građanskom pravu

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik zatražio je da se kleveta i uvrede ponovo uvedu kao “krivična djela” u Krivični zakon Republike Srpske, jednog od dva entiteta u Bosni i Hercegovini. Udruženje BH novinari (BH Novinari) diže uzbunu pred sve većom pretnjom koja bi izazvala predstojeću inkriminalizaciju klevete, koja je građanska nepravda u zemlji od 1999. godine.

Evropska i Međunarodna federacija novinara pridružuju se svom ogranku, BH Novinarima, u upozorenju na opasnost od kriminalizovanja klevete i traže od Evropske komisije i Saveta Evrope da pozovu Vladu Republike Srpske i njenog predsednika Milorada Dodika da poništiti predlog.

Pretvaranje klevete u zločin predstavljalo bi direktnu smetnju principima slobode štampe, po kojima bi se moglo slobodno razgovarati bez straha od sudskog spora ili zatvora: novinari koji su u opoziciji sa vlastima mogli bi da se suoče između tri i pet godina zatvora. zatvor zbog izražavanja svojih stavova. Upotreba građanskog prava do sada je pomogla da se izbegnu javne i uticajne ličnosti da zloupotrebe svoju moć i ugroze slobodu štampe korišćenjem zastrašujućih pravnih opcija da spreče pričanje priča; vraćanje klevete u krivično zakonodavstvo bila bi još jedna mogućnost sudskog gonjenja novinara i medija, a može dovesti do zloupotrebe pravnog sistema radi zastrašivanja i ućutkavanja novinara.

Osim toga, ako zakon bude usvojen, zemlja će se suočiti s dva različita standarda za klevetu, jer će Federacija Bosne i Hercegovine, drugi entitet u okviru Države Bosne i Hercegovine, i dalje tretirati slučajeve klevete prema građanskom zakonu. Ovakvi dispariteti bi značajno i negativno uticali na ukupnu bezbednost, pravnu sigurnost i pravnu ravnopravnost građana u zemlji.

BH Novinari podsećaju da je u BiH trenutno otvoreno više od 300 aktivnih predmeta za klevetu u okviru građanskih tužbi, te na desetine SLAPP tužbi (Strateške tužbe protiv učešća javnosti).

U demokratskim društvima to treba da rade kao pojedinci, a ne da koriste svoju političku moć ili prete novinarima zatvorom i snagom vlastite političke pozicije i uticaja institucije u kojoj sede”, kažu BH Novinari.

Link na peticiju BH Novinari možete pronaći ovdje. Nije naveden datum kada bi zakon mogao biti usvojen.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend