26. jan 2023.

Obeležena 101. godišnjica osnivanja Novosadske sekcije Jugoslovenskog novinarskog udruženja (VIDEO)

Članovi Izvršnog odbora Društva novinara Vojvodine, ogranka Udruženja novinara Srbije, položili su venac na grob Jovana Hranilovića, novinara, pesnika, književnog i pozorišnog kritičara, narodnog tribuna, javnog radnika i sveštenika, koji je pre 101 godine okupio vojvođanske novinare i osnovao Novosadsku sekciju Jugoslovenskog novinarskog udruženja.

Jovan Hranilović je među prvima uvideo važnost formiranja strukovnog udruženja koje će potom moći da se bori za slobodu medija, ali jačanje položaja žurnalista, kao i zbrinjavanje starih i socijalno ugroženih kolega.

U  Novosadsku sekciju Jugoslovenskog novinarskog udruženja su ušli viđeniji novosadski novinari tog vremena među kojima je Hranilović uživao veliki ugled.

On je značajan za istoriju novinarstva u Vojvodini i kao direktor i urednik demokratskog lista „Jedinstvo“, koji je izlazio u Novom Sadu. Objavljivao je tekstove i u „Braniku“, „Pozorištu“, „Stražilovu“ i mnogim drugim listovima.

Hranilovića je krasila hrabrost u pisanju, ali i doslednost u primeni novinarske etike u periodu nemilosrdne borbe na tržištu.

Jovan Hranilović bio je zagovornik ideje južnoslovenskog jedinstva. Zbog ugleda koje je imao među građanstvom, izabran je za jednog od predsedavajućih Velike narodne skupštine koja je prisajedinila Bačku, Banat i Baranju Kraljevini Srbiji. Ukazana mu je čast i da otvori taj značajan skup.

Kao poslanik, predstvaljao je Rusine koji su mu, ceneći ga i kao grko-katoličkog paroha (bio je Hrvat po nacionalnosti), dali dozvolu i podršku za to.

Ove godine će se navršiti 100 godina od smrti Jovana Hranilovića. Pritisnut materijalnom bedom i lošim uslovima života, preminuo je 5. avgusta 1923. godine. Sahranjen je na Rusinskom groblju u Novom Sadu.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend