06. avg 2021.

Generalni direktor RTCG Božidar Šundić podneo ostavku

Generalni direktor Radio-televizije Crne Gore (RTCG) Božidar Šundić otkazao je Ugovor o radu na mestu prvog čoveka Nacionalnog javnog servisa.

Šundić za par dana puni 66 godina i po zakonu odlazi u penziju. Zbog toga je odložen izbor novog direktora javnog servisa za 9. avgust.

Šundić je naveo da odlazi s ponosom nakon tri godine provedene na čelu najvažnije medijske kuće u državi.

„Moj tim i ja, kao i svi profesionalci u Nacionalnom javnom servisu, proteklih godina, trpeli smo napade i pritiske sa svih strana. Hvaljeni i osporavani, kudjeni i nagradjivani trudili smo se da u svim situacijama ostanemo isti, dosledni sebi i principima slobodnog i nepristrasnog novinarstva i objektivnog informisanja. Da smo uspeli dokazuju rejting RTCG i rekordna gledanost i slušanost“, naveo je on.

Izbor novog generalnog direktora prate brojne kontroverze koje se odnose na uslove koje treba da ispuni kandidat.

Novi Savet RTCG koji je izabran u junu formirao je Komisiju koja je ocenjivala validnost dokumentacije.

Komisija, koja je prvi put formirana, sastavljena je od predstavnika Saveta i pravne službe i ocenila je da četiri kandidata ispunjavaju uslove.

Sa druge strane, pravna služba RTCG se, međutim, ogradila i saopštila da trojica kandidata – bivši izvršni direktor Građanske alijanse Boris Raonić, bivši zamenik glavnog i odgovornog urednika lista Dan Nikola Marković i direktor RTV Nikšić Milutin Stijepović ne zadovoljavaju uslove konkursa, odnosno da nemaju potrebno radno iskustvo od deset godina u stepenu tražene stručne spreme, što je predviđeno Zakonom o radu.

Raonić i Marković, prema pisanju medija, imaju najviše šansi da budu izabrani za novog direktora.

Evropska unija je saopštila da očekuje da Savet RTCG sprovede proceduru izbora novog generalnog direktora Javnog servisa u skladu sa važećim zakonodavstvom.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend