22. nov 2016.

„Diploma razdora” za mesto direktora televizije

Nakon što se ispostavilo da favorit vladajuće partije nema odgovarajuću stručnu spremu, konkurs je poništen i raspisan je novi

Kandidatura osobe od posebnog poverenja vlasti Sonje Drobac za mesto direktora Televizije Crne Gore (TVCG) unela je pravu pometnju među pravnicima, političarima i kolegama jer je zbog nemanja odgovarajuće stručne diplome poništen konkurs za izbor prvog čoveka te kuće. Novi je raspisan kako bi bio prilagođen njenoj diplomi.

„Dama koja je konkurisala za mesto direktorice Sonja Drobac svakako bi bila više po volji vlasti i medijskih spin majstora. Iako je deo medija objavio da je ona najozbiljniji kandidat, isprečila se stvar proceduralne prirode. Naime, Drobčeva navodno nema potrebnu stručnu spremu za to radno mesto – poseduje bečelor diplomu, a za direktorsku fotelju potrebna je master diploma. Drobčeva je završila Fakultet za komunikacije i medije na beogradskom Univerzitetu Singidunum”, piše podgorički „Monitor”. U njenoj biografiji stoji da je nakon rada za brojne medije u Srbiji i Crnoj Gori, 2008. godine postala glavna urednica TV IN, koju je osnovao Rade Vojvodić, generalni direktor RTCG. „Vijesti” su objavile da su Vojvodić i Drobčeva u svađi, te da bi u slučaju njenog izbora Vojvodićev ostanak u RTCG bio pod znakom pitanja. Drobčeva je direktorica i glavna urednica TV Prva, ranije je bila direktorica TV Atlas i urednica spoljne politike u državnoj „Pobjedi”.

Generalni direktor RTCG Rade Vojvodić doneo je odluku kojom poništava javni konkurs za direktora televizije RTCG. U obrazloženju je naveo da su uslovi konkursa „neprecizni” s obzirom na to da je u konkursu za poziciju direktora televizije RTCG neophodna „visoka stručna sprema”, a da Pravilnik o sistematizaciji predviđa stručnu spremu „VII-1”, tj. 240 bodova, potrebnog nivoa kvalifikacija.

Na ovakvu odluku žalbom je reagovao jedan od kandidata, novinar Marko Milačić, koji je ispunjavao uslove konkursa, ali očito, i kako on kaže, nije politički podoban”.

„Danas sam Savetu RTCG predao žalbu, zahtev za ukidanje odluke generalnog direktora RTCG o poništenju javnog konkursa za direktora TVCG. Reč je o nezakonitoj odluci kojom se nakon blamaže Demokratske partije socijalista sa kandidatkinjom Sonjom Drobac i njenom skromnom i sumnjivom diplomom želi progurati novi podobni kandidat, te produžiti politički uticaj, lična samovolja direktora, ali i utvrđeni nepotizam”, kaže za našu novinu Milačić.

On kaže da je zbog nezakonitog postupanja od Saveta Televizije Crne Gore zahtevao i ispitivanje disciplinske odgovornosti i smenu generalnog direktora RTCG Rada Vojvodića.

„Tražio sam poništavanje svih odluka suprotnih već raspisanom zakonitom konkursu, pa i odluke o nezakonitom raspisivanju drugog konkursa za istu funkciju”, dodaje Milačić. „Jedino zakonito postupanje jeste poništenje novoraspisanog konkursa i, kasnije, diskvalifikacija nedovoljno kvalitetnih kandidata, ali jedino u okviru postupka rangiranja, nikako putem obaranja zakonitog konkursa.”

On dodaje da je jedan od ciljeva poništenja konkursa i „demotivisanje svih koji žele profesionalni javni servis, naglašavam da neću odustati, pa sam uz žalbu, predao i svu potrebnu dokumentaciju neophodnu za kandidaturu za direktora TVCG, jer moja kandidatura, od početka, ima takmičarski karakter, sa prijavljenim kandidatima sa jedne strane i sa nepotističkim kadriranjem, nezakonitim vršenjem konkursa i političkim odlučivanjem van javnog servisa sa druge strane”.

„Zato i obećavam da ću do kraja trčati trku za direktora televizije u oba navedena pravca, bez obzira na to koliko to smeta nepopularnim centrima moći koji misle da će lako nametnuti pobedu unapred određenih kandidata”, poručuje Milačić. „Moja borba je borba za ’televiziju svih’, za profesionalne, etičke i moderne programske standarde kojima će se završiti era zloupotrebe, nezakonitog poslovanja, informativne jednoličnosti i nedostatka zdravih informacija javnog servisa na štetu svih nas koji ga plaćamo.”

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend