22. nov 2016.

Podrška novinarskih udruženja RTK

Slučaj Radio televizije Kragujevac tokom cele godine prisutan je u javnosti, a najveću štetu u ovom slučaju pretrpeli su građani Kragujevca, ocenjuju predstavnici svih novinarskih udruženja u Srbiji i dodaju da država što pre treba da raskine ovu privatizaciju

U izjavama za Televiziju Kragujevac, predstavnici Sindikata novinara Srbije, NUNS-a i UNS-a podvlače da ovakva nerešiva situacija ne bi smela da se nastavi jer nepovoljno utiče na Grad Kragujevac ali i državu kojoj predstoji poštovanje Evropskih standarda, jer je Televizija Kragujevac primer nepoštovanja Zakona o javnom informisanju i njegove loše primene.

Ni posle dvomesečnih jednosatnih štrajkova upozorenja, javnog okupljanja zaposlenih i obraćanja svim nadležnim institucijama, situacija u koju su dovedeni zaposleni u RTK nije poboljšana.

Iako skoro godinu dana zaposleni u RTK vode borbu za opstanak ove medijske kuće, nove neprilike stižu iz ministarstva privrede koje ponovo ostavlja dodatne rokove vlasniku Radoici Milosavljeviću kako ne bi bio raskinut kupoprodajni ugovor, koji inače vlasnik ne poštuje.

Račun preduzeća i dalje je u blokadi, uslovi za rad sve teži, a automobili koje su popisali izvršitelji, inače se ne voze jer više nema novca ni za benzin za odlazak za teren, a program sveden na reprize emisija.

Zaposlenima se duguju sve zarade od juna. To je u najkraćem rezultat privatizacije nekada vodećeg elektronskog medija u Šumadijskom regionu.

Inače novinari, snimatelji, montazeri, tehnika i prateće službe i u takvim uslovima očuvali su dostojanstvo profesije. Predstvnici Sindikata novinara Srbije kažu da upravo zbog ovakvih primera nije trebalo privatizovati medije.

NUNS i UNS su se svojevremeno zalagali za privatizaciju medija, međutim njenu nakaradnu primenu niko nije očekivao, a ni sada ne podržava.

Iz strukovnih udruženja čuju se ocene da rešenje za našu medijsku kuću mora da se nađe jer ovakva situacija nikome ne ide u korist, a veću štetu beleži lokalna sredina i njena administracija.

Inače, novinarska udruženja radila su istraživanja o proseku plata novinara u Srbiji. Rezultati su poražavajući. Oni već godinama mesečno mogu da prihoduju po 300 evra, što je ispod Republičkog minmuma koji iznosi 47 hiljada dinara.

Slučaj zaposlenih u RTK koji još uvek nisu primili ni junsku platu otvoriće na žalost problem i onim stanicama gde se zarade isplaćuju redovno jer pitanje je dana kada će drugi poslodavci postaviti pitanje – pa zašto plaćaju svoje zaposlene kada je moguće raditi i besplatno.

Izveštava novinarka RTK Slađana Obradović.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend