21. okt 2020.

Hrvatski novinari zbog govora mržnje pozvali da se na internetu onemoguće komentari

Novinarska udruženja Hrvatske pozvala su medije da u petak, 23. oktobra, na dva sata onemoguće objavljivanje komentara ispod svojih tekstova na interentu, što bi bio početak zajedničke borbe protiv govora mržnje.

„Cilj akcije je upozoriti na uslove u kojima novinari već godinama rade i na govor mržnje kojem su izloženi“, upozorili su danas u saopštenju Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i Sindikat novinara Hrvatske uz ocenu da su „stvari izmakle kontroli“.

„Govor mržnje koji se dosad uglavnom zadržavao u sferi društvenih mreža, prelio se u stvarni svet. Problem govora mržnje, ali i odnosa prema medijima i novinarima, velik je i neće se rešiti preko noći“, navodi se u zajedničkom saopštenju.

Ističe se da novinarstvo nije posao u kojem se dele komplimenti i da se svakom pričom može nekome zameriti.

„To je realnost našeg posla, na to smo navikli i oko toga ne pravimo problem. Problem je mržnja i pretnje koje se sve jasnije i ružnije, a posebno u poslednje vrijeme, prelijevaju na ulicu i moramo se zabrinuti, pa i za sigurnost naših koleginica i kolega na terenu“, naglašavaju udruženja.

U saopštenju piše da deo uzroka leži i u postupcima pojedinih novinara, uređivačkim politikama i izostanku solidarnosti i kolegijalnosti među novinarima.

„Zajedno možemo menjati stvari“, smatraju udruženja i predlažu medijima da u petak od 11 do 13 sati onemoguće objavljivanje komentara ispod tekstova na portalima i društvenim mrežama, uz objašnjenje da je do te zabrane došlo da bi se upozorilo na govor mržnje.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend