26. jul 2020.

Još jedan udar na nezavisne medije u Mađarskoj

Fondacija Sloboda štampe izrazila je danas zabrinutost i ogorčenost zbog činjenice da mađarska politička vlast nastavlja preuzimanje i onemogućavanje rada nezavisnih medija, a da se ovom prilikom na njihovoj meti nalaze novinari Indeks (index.hu) iz Mađarske.

“Najčitaniji mađarski portal prešao je u ruke jednog od najuticajnijih sivih eminencija u provladinoj medijskoj imperiji, suvlasnika firme koja uprvalja reklamnim prihodima bez mogućnosti uvida redakcije. Redakcija je odmah osetila opasnost – na šta je i naš portal ‘Szabad Magyar Szó’ (Slobodna mađarska reč) već ranije upozorio. U samo nekoliko dana promenjeno je nekoliko generalnih direktora, pa je došlo do smenjivanja glavnog i odgovornog urednika – da bi na kraju većina članova redakcije podnela otkaz”, navodi se u saopoštenju ove Fondacije.

Dodaje se da mađarskim vlastodršcima nije dovoljno što kontrolišu celokupne javne medije i medijski konglomerat KESMA (Fondacija za srednje-evropske medije I štampu) sa oko 500 medijskih organizacija, koji je čak proglašen institucijom od „nacionalne strateške važnosti“ da bi se izbeglo istraživanje kompetitivnosti.

“Možda zato što znaju, što ih verovatno plaši, da vesti o neograničenoj korupciji i cinizmu još uvek stižu do mađarskih čitalaca, iako kroz sve manji broj kanala”, smatraju u Fondaciji za slobodu štampe.

Upravni odbor Fondacije Sloboda štampe izražava svoju solidarnost sa najnovijim medijskim žrtvama arogancije političkih moćnika, i ponovo naglašava da se nezavisna, profesionalni mediji mogu i treba da funkcionišu bez uticaja države, političkih partija ili tajkuna.

Izvor: Fondacija Sloboda štampe

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend