26. jul 2020.

United Grupa: Da bi objavili uspehe UG, iz Kurira pokušali da ucenjuju

Tabloid Kurir pokušao je da uceni United Grupu i da nam zapreti diskreditacijom ukoliko nastavimo da insistiramo na objavi naših odgovora u celosti, saopšteno je iz Grupe. "Aleksandar Đondović, glavni urednik ovog tabloida, prosledio nam je mail sa pretećim sadržajem u kome navodi - 'Redakcija Kurira nema problem da ponovo objavi vaše odgovore u celosti ukoliko na tome i dalje insistirate, ali će isti svakako biti predmet novinarske kritike'", dodaje se u saopštenju.

Podsetimo, United Grupa prosledila je odgovore na pitanja tabloidu Kurir u utorak, 21.jula, ali su odgovori, kako je saopšteno, skraćeni i izvučeni iz konteksta „kako bi se United Grupa predstavila gubitašem i obmanula javnost“.

„Bez obzira na sugestivna pitanja, za koja se moglo pretpostaviti kojoj svrsi služe, UG je pokušala razložno da objasni činjenice o svom poslovanju, jer se zalažemo za objektivno novinarstvo i pravo da se čuje druga strana. Posle zahteva da se naši odgovori prenesu verno, dobili smo jasne pretnje koje faktički najavljuje novu diskreditujuću kampanju. Poštujući interes javnosti, sve odgovore na pitanja koja su nam postavljena objavljujemo u celosti“, navodi se u saopštenju United Grupe..

U nastavku teksta su odgovori na pitanja koje je United Grupi poslao list Kurir.

1: Junajted grupa kontinuirano ostvaruje negativan neto rezultat u svojim finansijskim izveštajima. Kako komentarišete rastući neto gubitak Junajted grupe posmatrano kroz periode u kojima agresivno raste aktivnost konkurencije na lokalnom i regionalnom tržištu?

– United Grupa postiže rekordne rezultate u poslovanju koji je čine ubedljivo najuspešnijom telekomunikacionom i medijskom grupacijom u regionu. Po svim pokazateljima 2020. godinu ćemo završiti sa približno 10 miliona korisnika, 11.000 zaposlenih i 600 miliona evra normalizovane EBITDA.

Neto gubitak koji pominjete povezan je sa velikim ulaganjima Grupe tokom širenja poslovanja i akvizicijama, jer preuzimanje svake od kompanija uključuje i sve jednokratne troškove integracija akviziranih firmi u Grupu. Kao posledica velikih investicija, United Grupa iz godine u godinu postiže rekordne rezultate poslovanja po svim operativnim indikatorima – pogotovo rast prihoda i profitabilnosti izražene u EBITDA. Ovi i svi drugi finansijski podaci lako su proverljivi.

Usled dobrih rezultata poslovanja, vrednost UG neprekidno raste što su pokazale i dve transakcije na međunarodnom tržištu u poslednjih šest godina. Investicija u kupovinu većinskog paketa UG od strane KKR-a, kao i posle pet godina prodaja većine akcija UG fondu BC Partners. Ne samo da su te dve transakcije bile uspešne i pokazale veliko interesovanje globalnih investitora za UG, već imamo i jasan pokazatelj rasta vrednosti Grupe u periodu od 2014. do 2019. godine.

Transakcija kupovine od strane KKR vrednovala je UG 2014. godine više od 1 milijarde evra i za pet godina je vrednost kompanije porasla za više od 2,5 puta što je potvrđeno kupovinom BC Partnersa. Koliko je teško privući i zadovoljiti globalne investitore pokazuju neuspešni pokušaji privatizacija državnih Telekoma u regionu kojima smo bili svedoci proteklih godina.

2. Obaveze za PDV i ostale poreske obaveze Junajted grupe iznose cca. 10 miliona evra. Da li je stanje ovih obaveza do današnjeg dana smanjeno ili povećano?

– United Grupa redovno izmiruje PDV i sve ostale poreske obaveze, zbog čega nema dospelih obaveza. Obim obaveza se dinamično menja tokom godine u skladu sa obimom poslovnih aktivnosti.

3. Da li su tačni navodi da su entiteti Junajted grupe gospodinu Šolaku isplatili pozajmicu od 30 miliona evra, čime je formalno izbegnuta obaveza plaćanja poreza na dividendu u visini od 4,5 miliona evra? Da li je pozajmica vraćena Društvu u Q1 2020. godine u skladu sa ugovorom?

– United Grupa, u skladu sa međunarodnim računovodstvenim standardima, redovno izveštava o svim transakcijama sa povezanim licima, tako da se sve transakcije mogu videti u našim kvartalnim i godišnjim izveštajima. Gospodin Dragan Šolak pozajmicu koju pominjete u celosti je vratio United Grupi u martu 2019. godine zajedno sa ugovornim kamatama. United Grupa nema nikakva potraživanja po pitanju pozajmica od gospodina Šolaka.

4. U januaru 2020. godine Junajted grupa je imala potrebu za dodatnim finansiranjem te je izvršeno dodatno zaduživanje putem obveznica u visini od cca. 1.8 milijardi evra. Da li se predmetne obveznice predstavljaju kao „high yield-junk bond“ odnosno obveznice s visokim prinosom?

– Sve obveznice koje je izdala United Grupa od 2014. godine smatraju se „high-yield“ što je standardna kategorizacija obveznica na tržištu van rejtinga investicionog stepena (investment grade rankinga). United Grupa na svetska tržišta kapitala izlazi kao privatna kompanija koja investitorima garantuje samo i jedino svojim rezultatima i imovinom.

Do sada je iskazano ogromno poverenje u United Grupu i njene poslovne planove od strane svetskih tržišta kapitala, kako u iznosima koji su ponuđeni za obveznice UG tako i u niskoj ceni koja je za njih tražena. Ne postoji privatna kompanija iz regiona sa tako uspešnim rezultatima prikupljanja kapitala na svetskim tržštima. Obveznice United Grupe ne predstavljaju „junk bonds“ koje nose obveznice sa rejtingom C i niže.

5. U vezi sa prethodnim pitanjem, za sve tri tranše obveznica početkom juna došlo je do značajnog pada u ceni, odnosno obveznicama je trgovano značajnije ispod njihove nominalne vrednosti. Koji je razlog za pad tržišne vrednosti korporativnih obveznica Junajted grupe?

– Razlog za pad tržišnih vrednosti obveznica kao i svuda u svetu je atmosfera zbog virusa Covid-19. Trenutni trend u svetskoj ekonomiji je da su se cene obveznica približile nominalnim vrednostima, ali verujemo da će se sve vratiti na nivo pre pandemije kada se situacija oko virusa globalno smiri.

6. Suštinski, celokupno operativno poslovanje i ostvarivanje prihoda Junajted grupe realizuje se na teritorijama Srbije, Hrvatske, BiH, Slovenije i Crne Gore. Formalno pravno poslovanje UG je organizovano preko čak 65 pravnih lica, od čega je 18 registrovano u zemljama poreskih rajeva (Kipar, Malta, Luksemburg itd). Odluka oko organizovanja poslovanja na ovakav način, odnosno preko vrlo kompleksne organizacione strukture s visokim troškovima održavanja i plaćanja poslovanja, je morala biti proračunata. Koliko iznose godišnje poreske optimizacije i poreske uštede usled ovako organizovanog poslovanja?

– Plaćamo sve poreze redovno, revizorski izveštaji su takođe uvek redovni i bez kvalifikacija. Jasna je snaga kompanije čiji je većinski suvlasnik BC Partners kao jedan od najvećih investicionih fondova. Kada su investirali u United grupu upravo su iskazali zadovoljstvo menadžerskim timom, visokim kvalitetom usluga i raznovrsnošću. Jedan od najboljih pokazatelja kvaliteta kompanije je činjenica da EBRD već četvrti put zaredom investira u manjinske pakete akcija United Grupe. Uzgred, države koje pominjete po propisima Republike Srbije nisu poreski rajevi, odnosno zemlje sa preferencijalnim poreskim sistemom, budući da se ne nalaze na Listi Ministarstva finansija.

7. Tokom 2019. godine Komisija za zaštitu konkurencije je vršila istragu o korišćenju dominantne tržišno-monopolske pozicije Junajted grupe usled odluke UG da podigne svoje cene, a što nije bilo opravdano rastućim troškovima. Da li UG i dalje ostvaruje iznadprosečni ARPU na tržištu, koji je značajnije veći od onog koji ostvaruje konkurencija?

– Postupak koji je vodila Komisija za zaštitu konkurencije je okončan u 2019. godini, jer je posle gotovo 18 meseci utvrdila da SBB nije zloupotrebila dominantni položaj time što je podigla cene svojih usluga. S druge strane, mi mislimo da je mnogo smislenije pitanje Komisiji kako su dozvolili da u 2018. i 2019. godini Telekom kupi veliki broj malih operatera čime su čitave delove Srbije ostavili bez efektivne konkurencije na način da sada korisnici mogu da biraju između Telekoma i Telekomove Supernove.

Podsećamo, kada je SBB kupio IKOM, Komisija je izdala nalog da može postojati samo jedna mreža. Jednako zanimljivo pitanje za Komisiju je i kako to da svi mobilni operateri u Srbiji dižu cene u isto vreme, a da Komisija na to ne reaguje.

8. Junajted Grupa je tužena u postupku sa JKP Beogradske elektrane i EPS distribucijom u vezi sa neovlašćenim korišćenjem njihove infrastrukture od strane Junajted grupe. Tuženi iznos je 11 miliona evra, a rukovodstvo UG je uvereno da će ovaj spor uspešno dobiti i nikakve finansijske implikacije u skladu sa zahtevima računovodstvenih standarda nisu odražene u finansijksim izveštajima Junajted grupe. Na kojim elementima se bazira uverenost rukovodstva, te su sa stanovništva izveštavanja ovi sporovi tretirani kao da ne postoje?

– Sa ovako postavljenim pitanjem možemo da iskažemo sumnju da vaša redakcija ima neke informacije o tome kakva će biti presuda, pa bi pre našeg odgovora bilo značajno da otkrijete podatke o suđenju koje nije dostupno javnosti.

PITANJA ZA N1

Televizija N1 ima nezavisnu uređivačku politiku i pitanja o programskom opredeljenju možete postaviti njima. United Grupa nikada nije, niti bi pokušala da zloupotrebi medije u svom vlasništvu. Mediji, novinari i urednici moraju imati uslove da rade slobodno i u interesu građana. To je naše čvrsto i trajno opredeljenje.

Sve drugo što vas zanima možete pitati direktno kolege iz N1. Sigurni smo da bi se radovali kontaktu.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend