13. nov 2020.

Kako uprava HRT-a može opstati nakon ovoga? Sud potvrdio da je Hrvoje Zovko s pravom govorio da tamo vlada cenzura

Što se mene i mog slučaja tiče, tvrda sam ja imotska stina, neće to tako proći. U školi u kojoj je 899 učenika navijalo za Hajduk ja sam jedini navijao za Dinamo. Ove bahate poteze koje povlače rukovodeći ljudi na javnom servisu će naposljetku plaćati oni koji imaju najmanja primanja i najredovitije plaćaju pretplatu – umirovljenici”, tako je u razgovoru za Telegram u listopadu 2018. godine govorio Hrvoje Zovko.

Prvi čovjek Hrvatskog novinarskog društva i do izvanrednog otkaza urednik na HRT-u 4 nije se tih mjeseci nalazio u sjajnoj situaciji. Ne samo da je ostao bez posla nakon bizarnog raskida radnog odnosa koji mu je uručen zbog svađe s nadređenom urednicom, nego ga je zbog naknadnih medijskih istupa, između ostalog i razgovora za Telegram, Hrvatska radiotelevizija tužila zbog povrede ugleda i časti.

Zovko je, naime, govorio o cenzuri i zastrašivanju na Prisavlju, a vodstvo javne televizije je na te rečenice nalijepilo jasnu cijenu – 250 tisuća kuna. Plus zatezne kamate.

Cenzura i kazna

Dvije godine kasnije, nakon što je u međuvremenu pravomoćnom presudom utvrđeno da je Zovku otkaz bio nezakonit, pa ga je HRT morao vratiti na posao, danas je Općinski građanski sud u Zagrebu odbio i HRT-ov zahtjev za odštetom.

One “koji imaju najmanja primanja i najredovitije plaćaju pretplatu”, dakle, umirovljenike, vjerojatno će zanimati i da HRT po presudi mora platiti Zovku troškove postupka u iznosu od 19.375,00 kuna.

Mnogo teže od izbijene dobiti na koju su možda od ovog procesa i računali, te dvadesetak tisuća kuna troškova sudskog postupka će vodstvu HRT-a pasti ocjene Suda o, pa… onome što je Zovko nazvao cenzurom na javnoj televiziji.

Ograničenja u izražavanju mišljenja i ideja

Sutkinja Andrijana Markić Jurišić je, naime, u presudi zaključila da su na HRT-u radna atmosfera i okruženje “u razdoblju koje je trajalo dulje vrijeme, općenito bili takvi da je kod većeg broja osoba, pa tako i tuženika (Zovka – op.a.), osnovano mogla uputiti na zaključak o postojanju određenog stupnja ograničenja zaposlenika tužiteljice (HRT-a – op.a.) u nesmetanom izražavanju i razmjeni mišljenja i ideja”.

Pa prisnažuje kako je Zovko mogao izvesti zaključak o nemogućnosti vlastitog kvalitetnog rada i ostvarenja javnih funkcija HRT-a. “U pitanju je kritičko promišljanje tuženika koje predstavlja njegovo pravo na slobodu izražavanja”, zaključio je Sud.

Odgovorna vlast, potvrdio sud

Stoga, uopće više nije pitanje mogu li se glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić i ostatak ekipe baviti poslom za koji ih plaćaju građani Republike Hrvatske. Kakvo informiranje građana mogu, pobogu, provoditi oni koji na slobodu izražavanja stavljaju cijenu od 250 tisuća kuna (plus zatezne kamate)?

Od odgovorne političke vlasti očekivalo bi se da još danas – kad su već tako bolno dosad kasnili – Prisavlje preuzme neka nova, nekompromitirana ekipa medijskih profesionalaca. Politička vlast je, međutim, zabavljena drugom današnjom sudskom presudom. Onom u kojoj je vladajuća stranka doslovno proglašena odgovornom. Za političku korupciju.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend