04. mar 2017.

Makedonski novinar pljunut u restoranu, sumnja na pristalice vladajuće partije

Novinaru i uredniku makedonske NOVA TV Borjanu Jovanovskom u sredu je u skopskom restoranu prišao mladić koji ga je, nakon povika da je izdajnik, pljunuo u lice. Jovanovski, koji je i ranije bio meta pretnji i napada, sumnja da iza toga stoji vladajuća partija Nikole Gruevskog, prenosi Balkan Insight.

pljuvanjeJovanovski je za ovaj portal naveo da sumnja da je napad naručio visoki zvaničnik partije VMRO-DPMNE, koji je, kaže, bio prisutan u restoranu.

„Ovo je samo kulminacija govora mržnje koji inspiriše ovakve stvari. Najveći problem se što govor mržnje godinama ne sankcioniše“, rekao je Jovanovski.

Iz vladajuće partije nisu odgovorili ovom portalu na tvrdnje Jovanovskog.

Snimak incidenta se, inače, pojavio na društvenim mrežama, jer je ovaj događaj sve vreme snimala osoba koja je bila u društvu napadača.

Kako se može videti na snimku, obojica ulaze u restoran u kome je bio Jovanovski, da bi napadač prišao novinaru i nakon kraće rasprave pljunuo mu u lice.

Napad na Jovanovskog je osudila i predstavnica OEBS-a za medije Dunja Mijatovic koja je pozvala nadležne da reaguju.

Zbog kritičkog odnosa prema vlasti, prema pisanju Nova TV, državni mediji već godinama pozivaju na linč ovog ali i drugih novinara i intelektualaca.

Sam Jovanovski je i 2015. godine bio meta bizarnog zastrašivanja kada mu je na kućnu adresu poslat venac za sahranu sa natpisom „Poslednji pozdrav od Todora Aleksandrova“, istorijske ličnosti iz 19. veka koja se povezuje sa ubistvima političkih neistomišljenika.

Podsetimo, već nekoliko dana u Makedoniji protestuju pristalice nacionalističkog pokreta „Za zajedničku Makedoniju“ koje je na ulice pozvao lider vladajuće VMRO-DPMNE Nikola Gruevski zbog dogovora opozicije i albanskih partija da formiraju parlamentarnu većinu, što, prema njegovom mišljenju, ugrožava ustavni poredak Makedonije.

Tokom tih protesta u utorak su pripadnici ovog pokreta nasrnuli na ekipu makedonskog portala A1 i novinarima naneli fizičke povrede.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend