04. mar 2017.

„Ne davimo Beograd“ demantuje Informer i priprema tužbu protiv tog tabloida

Lazović govori na jednom od protesta Inicijative NDM BGD

Lazović govori na jednom od protesta Inicijative NDM BGD (Foto: Vladimir Opsenica)

U četvrtak smo u ime Inicijative NDM BGD poslali tri demantija dnevnim novinama Informer i Srpski telegraf, a u njima, između ostalog, demantujemo, ni manje ni više, nego pozivanje na ubistvo gradonačelnika. Naslov teksta je „Žuta patka poziva na ubistvo Malog“.

Ovo je, uz tužbu koju pripremamo protiv Informera za pozivanje na ubistvo premijera u tekstu „Ubijanje Vučića“, možda nešto najbizarnije što smo do sada radili kao grupa.

NEKI OD NASLOVA U INFORMERU

„Šefovi žute patke hteli da linčuju Sinišu Malog“, „Kreće nasilje u Srbiji!“, „Soroš za haos u Srbiji dao skoro četiri miliona evra“, „Žuti patkari bi da zapale Srbiju! Pozivaju na nasilne proteste nalik onim u Rumuniji!“, „Žuta patka hoće i da bije“, „Stranci daju milione za lažne afere u Srbiji“, „NATO podržao žutu patku“…

Naše pozivanje na poštovanje zakona, uporno nepristajanje na to da gradonačelniku i drugima umešanim u zločine treba da sudi partija, a ne institucije, kao i ukazivanje na štetnost projekta „Beograd na vodi” u očima režimskih medija degenerisalo je u pozivanje na smrt državnih čelnika, sa jasnom namerom i idejom.

Mehanizam funkcioniše tako što su nas prvo diskreditovali nazivajući nas plaćenicima i izdajnicima, onda su nas prikazivali kao rušitelje države, nasilne i agresivne, da bismo u ovoj poslednjoj fazi bili predstavljeni valjda kao atentatori. Svaka dodatna dramatičnost dodaje i na neophodnosti i hitnosti da nam neko stane na put.

Ovakvi tekstovi su poslednja faza u oblikovanju atmosfere linča u kojoj je nasilje, na koje su preko ovih listova i televizija Pink i Studio B pozivali čak i narodni poslanici, prema aktivistima i građanima u protestu dozvoljeno i poželjno.

Jer, ukoliko mi želimo da ugrozimo živote premijera i gradonačelnika, onda je „u redu“ da nas u tome spreče pravoverne snage partijske privatne policije, organizovane u kuhinji SNS botovske brigade. Na ovaj način, partija će makar dokazati doslednost, a to je da i za nas i za njih važi samo partijska pravda i partijska policija, jer institucije ne postoje, država je ukinuta.

POZIV NA BOJKOT

Inicijativa „Ne davimo Beograd“, Podrži RTV, Nezavisno udruženje novinara Srbije i Asocijacija onlajn medija pozvali su građane Srbije, potencijalne sagovornike i javne ličnosti na bojkot dnevnog lista Informer zbog svakodnevnog drastičnog kršenja etičkih i profesionalnih normi, konstantnog vođenja hajki, odnosno orkestriranih kampanja protiv javnih ličnosti, kritičara vlasti, vređanja, nipodaštavanja i upotrebe skarednog, necivilizovanog jezika.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend