07. mar 2017.

Borjan Jovanovski: I ovaj intervju će vlast kvalifikovati kao pljuvanje po Makedoniji

Jedan od najpoznatijih makedonskih novinara Borjan Jovanovski, koji je već dugo meta napada zbog kritike vlasti, za Cenzolovku govori o odnosu tamošnjih vlasti prema novinarima i situaciji u medijima, koja je, kaže, gora nego u vreme SFRJ

borjan_jovanovski_facebook

Fotografija: Fejsbuk profil Jovanovskog

Novinara i urednika makedonske televizije Nova Borjana Jovanovskog prošle nedelje je u restoranu u Skoplju jedan mladić najpre nazvao izdajnikom, a onda ga i pljunuo.

Incident se dogodio samo nekoliko dana nakon što je napadnuta i ekipa televizije A1 na protestu pristalica vladajuće partije VMRO-DPMNE, koji se poslednjih dana odvija u Makedoniji, i nakon što su novinaru i kolumnisti Branku Tričkovskom na vrata došli nepoznati mladići koji su ga nazvali izdajnikom.

Jovanovski, kome je 2015. godine poslat i posmrtni venac na vrata, veruje da iza ovih napada stoji upravo stranka Nikole Gruevskog. Za Cenzolovku govori o zaoštrenim odnosima između režima i novinara, kampanji protiv onih koji su prokazani kao „strani plaćenici“ i o solidarnosti kolega.

Cenzolovka: Zašto smatrate da iza ovih napada stoje pristalice vladajuće VMRO-DPMNE, partije Nikole Gruevskog?

Jovanovski: Zato što je ta stranka u kontinuitetu primenjivala retoriku u kojoj je za sve neprilike u koje se Makedonija uplitala optuživala pojedince, nazivajući ih izdajicama nacionalnih interesa. Ujedno, ista stranka je u svakom pogledu podržavala likove koji su preko noći postali voditelji emisija u kojima se pozivalo ponekad čak i na likvidaciju pojedinaca koji kritikuju vladajuću stranku. Treba naglasiti i da institucije kojima je ta stranka rukovodila nikad nisu sankcionisale govor mržnje.

Cenzolovka: Ocena je međunarodne stručne javnosti da je nasilje prema novinarima u Makedoniji u porastu. Koji su, prema vašem mišljenju, uzroci takvog stanja?

Jovanovski: Veliki deo mog odgovora sadrži se u pitanju. Autoritarni režimi imaju potrebu za imaginarnim neprijateljima kako bi se stavili u ulogu zaštitnika takozvanih nacionalnih interesa. Novinari koji su radili na kompromitaciji demagogije, ali pre svega korupcije u okviru vlade, morali su biti diskreditovani kako bi stranka uspela da odgovori na sve nalaze koje su novinari objavili u vezi sa očiglednom pljačkom javnog dobra.

Cenzolovka: Kako biste opisali medijsku situaciju u Makedoniji trenutno – kakva je struktura makedonskih medija i u kojoj meri su mediji pod kontrolom režima?

Jovanovski: Situacija u medijima je tužna, čak tragična, na momente groteskna. Za ilustraciju: sve veće TV stanice su pod kontrolom vladajuće stranke. Ti mediji optužuju opoziciju za veleizdaju i, zamislite, nikad nisu pozvali predstavnike opozicije da ih pitaju šta to rade.

„Novinarstvo“ koje praktikuju predstavlja nivo propagande koji nije postojao ni u komunističkom režimu bivše SFRJ. Eksplicitnu ilustraciju tog stanja imate u izveštaju organizacije „Freedom House“ koja je Makedoniju svrstala u neslobodne države.

Cenzolovka: Koliko je medija koji kritički izveštavaju o vlasti i sa kakvim se problemima suočavaju zbog toga?

Jovanovski: Malo nas je takvih i izloženi smo brutalnim verbalnim napadima, a naš osnovni izvor finansija su međunarodni fondovi koje sada vladajuća stranka hoće da zabrani jer ne može podneti ni to malo kritike koja stiže od nas, nekoliko portala i dve TV stanice. Oglašivači su imali problema da se oglašavaju kod nas, jer je to vlast tumačila kao pretnju za njih.

Cenzolovka: U Srbiji su novinari često ponižavani od strane političara, naročito premijera Aleksandra Vučića, koji često umesto odgovora na pitanja diskredituje novinare. Kakav je odnos makedonskih političara – koliko su česte uvrede i diskreditacije?

Jovanovski: To se meni dešavalo još 2010. godine kada je premijer u intervjuu za državnu agenciju rekao da sam ja plaćenik za strane interese. Na to je reagovao i „Amnesty International“ uključivši to u svoj godišnji izveštaj za Makedoniju. U 2015. su mi doneli posmrtni venac na vrata, a premijer je rekao da sam ja to sam uradio kako bih udovoljio interesima opozicije. Pa vidite sada sami na kom ste i vi putu.

Cenzolovka: Da li se i u Makedoniji vodi kampanja protiv novinara „stranih plaćenika“?

Jovanovski: To se od 2008. godine radi u kontinuitetu, u svim mogućim najvulgarnijim formama. Recimo, ovaj intervju će oni kvalifikovati kao moje pljuvanje po vlastitoj državi.

Cenzolovka: Novinari iz regiona izrazili su solidarnost sa makedonskim kolegama nakon ovih incidenata. Koliko su sami makedonski novinari međusobno solidarni?

Jovanovski: Na sreću, jesmo. Postali smo solidarni. Žalim što smo se toga kasno setili, ali ipak se to desilo. Sada se čvrsto držimo. Solidarnost je najozbiljniji odgovor na brutalnost primitivne i autoritarne vlasti.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend