07. mar 2017.

CRTA: Vučić pre početka kampanje dominantan na trećini novinskih naslovnica

U pozitivnom ili neutralnom kontekstu prikazan na njih 30, a u negativnom na tri

Predsednik Vlade Srbije i predsednički kandidat koalicije oko SNS-a Aleksandar Vučić dominantna je ličnost na trećini naslovnih strana štampanih medija pre zvaničnog početka izborne kampanje, od čega je u pozitivnom ili neutralnom kontekstu prikazan na njih 30, a u negativnom na tri, saopštila je danas CRTA posmatračka misija “Građani na straži”.

Predstavljajući rezultate monitoringa 12 štampanih medija od 15. do 28. februara, CRTA je navela da je aktuelni predsednik Tomislav Nikolić bio dominantna ličnost na 20 od 102 analizirane naslovne strane, od čega je na polovini predstavljen u negativnom kontekstu, na šest naslovnica u neutralnom, a na četiri u pozitivnom kontekstu.

Zaštitnik građana u ostavci i predsednički kandidat Saša Janković prikazan je kao dominantna ličnost na 10 posmatranih naslovnih strana, od kojih je na šest naslovnica prikazan u negativnom kontekstu, dok je u pozitivnom ili neutralnom prikazan na po dve naslovne strane.

Analiza CRTE je pokazala da je bivši ministar spoljnih poslova i budući kandidat za predsednika Srbije Vuk Jeremić bio dominantan na četiri naslovne strane, od kojih na tri u negativnom a na jednoj u pozitivnom kontekstu.

Lider radikala i predsednički kandidat Vojislav Šešelj dominirao je na tri naslovnice, i to dve neutralne i jednoj pozitivnoj, dok su ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i lider Dveri Boško Obradović prikazani kao dominantne ličnosti na po jednoj naslovnoj strani.

Analiza je obuhvatila naslovne strane dnevnih novina Blic, Večernje novosti, Politika, Alo, Danas, Kurir, Informer i Srpski telegraf i nedeljnika NIN, Vreme, Nedeljnik i Ekspres.

CRTA je najavila da će nalaze medijskog monitoring naslovnih strana štampanih medija objavljivati jednom nedeljno, “s obzirom na značajnu ulogu medija u predizbornoj kampanji i potrebu da svi kandidati imaju jednak pristup medijima kako bi građani bili informisani o različitim političkim opcijama”.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend