14. okt 2017.

Osuda napada policije na novinara Draga Miljuša

Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara, koja zastupa više od 7 800 članova, najoštrije je danas osudila fizički napad na novinara portala Index.hr Draga Miljuša pripadnika splitske policije.

Miljuš je s javne površine, izvan policije blokade, radeći svoj posao pratio intervenciju policije na plaži Obojena svjetlost gde je muškarac pretio da će se razneti bombom, što je, na žalost, i učinio, navodi se u saopštenju.

Jedan od policajaca počeo je terati novinara s mesta gde je on stajao, prvo rečima, a zatim gurajući ga bacio Miljušev telefon u more.

Drugi policajac, pripadnik interventne policije, udario je novinara šakom u glavu i srušio ga na tlo, navodi se u saopštenju.

Nakon napada, Miljuš je zatražio lekarsku pomoć u bolnici gde su mu zašili usnu.

Splitska policijska služba je objavila da je pokrenula istragu o tom incidentu i da će obavestiti javnost o svojim nalazima.

Društvo novinara Hrvatske upozorilo da je od policije tražilo da informiše javnost o rezultatima istraga o pretnjama i napadima na novinare u više navrata, rekao je predsednik HND Saša Leković.

Ali sve je bilo uzalud, umesto da razmenjuju informacije, policijski službenici fizički napadaju novinare na poslu, dodao je Leković.

Regionalna platforma podržava napore HND i poziva hrvatske institucije da istraže najnovije i prethodne incidente protiv novinara i time dokažu da se takvi incidenti shvataju ozbiljno.

Sprovođenje međunarodnih standarda za zaštitu novinara, njihova sigurnost i sloboda izražavanja koja su implementirana u nacionalno zakonodavstvo od izuzetnog su značaja i obezbeđuju slobodne i bezbedne uslove rada za novinare i medije.

Od početka ove godine HND je registrovao četiri fizička napada i tri slučaja pretnji novinarima u Hrvatskoj, računajući i poslednji incident, navodi se u saopšenju.

Regionalna platforma snažno podržava novinarske i medijske organizacije u naporima da zaštite novinare i slobodu govora i smatra da je napad na novinara napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

U Platformi su Udruženje/udruga BH novinari, Sindikat medija Crne Gore, Hrvatsko novinarsko društvo, Udruženje novinara Kosova, Nezavisno udruženje novinara Srbije, Udruženje novinara Makedonije.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend