14. okt 2017.

NUNS i NDNV: Imenovanje Gajovića nastavak štetnog kadrovanja vlasti

"Ključni kriterijumi podobnost, poslušnost i lična privrženost Aleksandru Vučiću"

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) upozorili su danas smatraju da imenovanje Aleksandra Gajovića za državnog sekretara za informisanje imenovanje, koji žene ne smatra ravnopravnim sa muškarcima, predstavlja nastavak kadrovanja aktuelne vlasti na štetu građana Srbije.

U saopštenju udruženja dodaje se i da ovo imenovanje ipak ne predstavlja iznenađenje “s obzirom na katastrofalnu kadrovsku politiku aktuelne vlasti u Srbiji”.

“Vlast Aleksandra Vučića proteklih godina na ključne pozicije u državnoj nomenklaturi veoma često je postavljala, pre svega, nekompetentne a često i moralno i profesionalno sporne pojedince. Ključni kriterijumi za takvo kadrovanje po pravilu nisu ni stručnost ni odgovornost već podobnost, poslušnost i lična privrženost Aleksandru Vučiću“, navode NUNS i NDNV.

U saopštenju se ocenjuje da je posebno sporna kadrovska politika u resoru kulture i javnog informisanja gde su prethodnih nekoliko godina za pomoćnike ministra i državne sekretare birani pojedinci sa veoma problematičnim karijerama i vrednosnim stavovima.

Dodaje se da je svojevremeno za pomoćnika ministra kulture za sektor informisanja i medija bio imenovan Dragan Kolarević, koji se “proslavio” zalaganjem za “prvi srpski kulturni ustanak” i sastavljanjem spiska 47 “nepodobnih” umetnika koji su za njega “nosioci pogubne antisrpske politike”.

Takođe, i da je poslove državnog sekretara za informisanje do nedavno obavljao Nino Brajović, čiji profesionalni kredibilitet je u novinarskim krugovima osporavan zbog izveštavanja sa ratišta u Hrvatskoj.

“Ništa bolja kadrovska politika nije vođena ni u drugim resorima Vlade gde su na visoke državne pozicije postavljani osuđivani zbog kafanske tuče, pripadnik zloglasnog odeljenja tajne policije, akterka ‘afere satelit’, sudija koji je potpisao oslobađajuću presudu episkopu Pahomiju koju je kasnije osporio Vrhovni sud…”, zaključuje se u saopštenju NUNS-a i NDNV-a.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend