14. okt 2017.

Glavni urednik portala Insajderi napadnut u Prištini

U centru Prištine je napadnut glavni i odgovorni urednik portala Insajder Vehbi Kajtazi. Kajtazi je udaren u lice dok je izlazio iz kafane, a kosovska policija je saopštila da je uhapšen jedan od osumnjičenih.

Udruženje novinara Srbije na Kosovu najoštrije osuđuje napad na urednika prištinskog portala Insajderi Vehbija Kajtazija i traži pronalaženje i kažnjavanje počinilaca.

Kajtazi je napadnut u petak oko 14.30 sati u centru Prištine dok je izlazio iz restorana. Njega je napadač udario u lice. Policija je saopštila da je uhapšen jedan od osumnjičenih, ali se ispostavilo da je uhapšeni bio u društvu napadača i da nije direktno izvršio napad. Identitet napadača za sada nije saopšten.

UNS na Kosovu od nadležnih očekuje hitno hapšenje i otkrivanje identiteta napadača kao i da primenom odgovarajuće kazne jasno pokažu da je napad na novinare nedopustiv.

I u ovom slučaju, napominje UNS, očigledno je da su napadači svesno nasrnuli na novinara isključivo zato da ga spreče da obavlja svoju profesionalnu dužnost.

Fizički napad u centru Prištine na glavnog i odgovornog urednika portala Insajderi još jedan je pokazatelj kolikoj opasnosti su izloženi novinari na Kosovu, naveo je UNS, koji očekuje da nadležni ozbiljno razmotre izmenu Krivičnog zakona po kojem bi pretnje i napadi na novinare na Kosovu bili kažnjivi kao napadi na službena lica.

Pre nekoliko meseci napadnut je i direktor Insajderija Parim Oluri.

Oluri je prištinskim medijima rekao da se napad na Kajtazija povezuje sa napisima o navodnim prevarama poslanika Incijative za Kosovo Miljaima Zeke.

Navodeći da je Insajderi jedan od malobrojnijh medija na Kosovu koji se bavi istraživačkim novinarstvom, US podseća da je taj portal prvi objavio tonske zapise afere „Pronto“ u kojoj je po nalogu Euleksovog tužilaštva prisluškivan šef poslaničke grupe Demokratske partije Kosova Adem Grabovci.

Insajder je objavio i deo prisluškivanih razgovora u kojima se čuje i aktuelni predsednik, tadašnji premijer Hašim Tači, navedeno je u saopštenju UNS na Kosovu.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend