22. avg 2017.

Novinari regiona: Slučaj napada na Olurija mora biti prioritet kosovskim institucijama

Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara, koja zastupa više od 7800 članova, najoštrije osuđuje fizički napad na novinara Parima Olurija i očekuje od kosovskih vlasti da brzo identifikuju i kazne napadače.

U saopštenju koje potpisuju Nezavisno udruženje novinara Srbije, Udruženje novinara Kosova, Hrvatsko novinarsko društvo, Udruženje BiH novinari, Sindikat medija Crne Gore i Društvo novinara Makedonije navodi se da će ova platforma pratiti tok slučaja u narednom periodu i o tome obavestiti relevantne nacionalne i međunarodne institucije.

 

Olurija i njegovu verenicu su 16. avgusta u Prištini napale tri osobe blizu ulazu u zgradu u kojoj žive.

“Dok smo se približavali ulazu naše zgrade, pojavile su se tri osobe i počele su da me udaraju. Udarali su me i kada sam pao na zemlju, a moja verenica se onesvestila i pala. Nisam im video lica niti su išta rekli, sve se desilo vrlo brzo”, rekao je Oluri i dodao da nema ličnih konflikata ni sa kim i da veruje da napad ima veze sa njegovim nedavnim radom.

Arben Salihu iz Udruženja novinara Kosova kaže da je napad na Olurija i njegovu verenicu bio organizovan.

„Napad na novinara dok je u društvu člana porodice je dodatno zabrinjavajući jer šalje poruku da članovi porodice novinara više nisu sigurni“, navodi Salihu.

Oluri je inače direktor portala insajderi.com, a za svoj rad je osvojio više nagrada.

Regionalna udruženja podsećaju da je tokom 2017. godine zabeleženo 9 slučajeva pritisaka, pretnji i fizičkih napada na novinare na Kosovu, uključujući i ovaj poslednji napad.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend