18. avg 2017.

U Prištini napadnut istraživački novinar Parim Oluri

Parim Oluri (Foto: Facebook profil)

Nagrađivanog istraživačkog novinara Parima Ollurija jučer navečer napali su nepoznati počinitelji u glavnom gradu Kosova, izvijestio je portal Prishtina Insight. Novinar i direktor medija Insajderi napadnut je na ulici ispred svog stana, dok je bio u društvu svoje supruge. 

Olluri je poznat po svojim istraživačkim pričama o slučajevima korupcije te kao bivši urednik BIRN-a. Kako piše Prishtina Insight, Olluri je zadobio lakše tjelesne ozljede te je prevezen u klinički centar u Prištini.

Napad je, između ostalih, osudio predsjednik Hashim Thaci u svojoj objavi na Facebooku:

“Napad na novinara Parima Ollurija ne može se tolerirati u zemlji koju smo izgradili na vrijednostima demokracije, poštivanja ljudskih prava i slobode izražavanja.” Dodao je kako novinaru i njegovoj supruzi želi brz oporavak te je od nadležnih institucija zatražio brzo i odlučno djelovanje kako bi osiguralo da se otkriju počinitelji.

Kako su prenijeli mediji, policija radi na razrješenju slučaja, ali počinitelji i motivi ovog napada još uvijek nisu poznati.

Obratili smo se Udruženju novinara Kosova (AGK), iz kojega nam je odgovorio predsjednik udruženja, Shekelqim Hysenaj.

Napad na Parima Ollurija je grozna vijest. Zahtijevamo od institucija da istraže slučaj što je prije moguće te privedu počinitelje pravdi. Tražimo od kosovske policije i odvjetništva da istraže slučaj. Slučaj gospodina Ollurija ne smije se ignorirati, kao što je se to dogodilo u prošlosti.

Napad na našega kolegu pokušaj je zastrašivanja novinara i kršenje principa slobode medija i novinara. Ova vrsta napada pokazuje da svaki put kada su u Kosovu prisutne političke tenzije, novinari postaju mete interesnih skupina.,  Shkelqim Hysenaj za Fairpress.

Novinari i novinarke koje se bave “osjetljivim” temama česta su meta napada u Kosovu. Prije nekoliko mjeseci brutalno je pretučena bivša urednica vodećih prištinskih dnevnih novina Zeri,Arbana Xharra, koja je izvještavala o religijskom ekstremizmu i njegovom utjecaju na društvo.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend