18. avg 2017.

Oluri: Nas novinare ovi napadi s leđa čine još jačim

Novinar i direktor portala Insajderi, Parim Oluri, fizički je napadnut sinoć, oko 22 časa, u Prištini. Slučaj je prijavljen Kosovskoj policiji. Incident su osudili, između ostalih, albanska i srpska novinarska udruženja, najviši kosovski zvaničnici i EULEX.

Novinara su, kako prenosi portal Kossev, fizički napala nepoznata lica i nanela mu telesne povrede. Dobio je neophodnu medicinsku pomoć. Slučaj je pod istragom, detalji su koje je saopštila Kosovska policija, ne navodeći inicijale Olurija.

Prema navodima kosovskih medija Oluri je u trenutku napada bio u pratnji supruge koja se, kako navode, od straha onesvestila.

Osude su stigle i od predsednika i odlazećeg premijera Kosova, Hašima Tačija i Ise Mustafe.

„Novinari ne bi trebalo da budu obeshrabljeni ovakvim kriminalnim aktima. Naprotiv! Oni moraju da, nepokolebljivom odlučnošću, nastave svoju nezamenljivu ulogu u demokratskom društvu,“ napisao je Tači na Fejsbuku.

„U društvu u kojem bi javni govor trebalo da negovan, ovakvi akti su niski, neprihvatljivi i kažnjivi,“ napisao je na istoj društvenoj mreži Mustafa.

Oglasio se i sam Oluri.

„Nas, novinare, ovi napadi s leđa čine još jačima. Recite nam koliko ljudi te lige su oni o kojima smo izveštavali? Ako su mislili da će Insajderi prestati sa objavljivanjem njihovih mafijaških afera, ozbiljno su pogrešili. Oni treba da budu uplašeni od nas novinara, a ne da se mi plašimo od korumpiranih,“ napisao je na svom Fejsbuk profilu.

Napad su osudile i političke stranke u Prištini, između ostalih, Samoopredeljenje, Nisma, AKR, kao i Olurijeve kolege. Oni u brojnim osudama od jutros ističu da je direktor Insajderija otvoreno kritikovao kosovsku vlast.

I Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom na Kosovu osudilo je jučerašnji brutalni fizički napad na istraživačkog novinara i direktora portala Insajderi Parima Olurija u Prištini i zahtevalo od nadležnih da otkriju ko su napadači i nalogodavci.“

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend